Svet
11 ogledov

Streljali brez milosti

protesti v Venezueli
1/3
EPA
Protesti v Venezueli so doslej zahtevali devet smrtnih žrtev. Prav tako je bilo v protestih, ki trajajo že dva tedna, ranjenih najmanj 137 ljudi, 104 ljudi pa so aretirali.

protesti v Venezueli, pogreb, Genesis Carmora | Avtor: EPA EPA
Zadnja smrtna žrtev je 29-letnik, ki je poskušal v petek ponoči z motornim kolesom prečkati cestno blokado. V temi voznik ni videl kablov, ki so jih postavili protestniki, in se je spotaknil vanje, padel ter si pri tem prerezal vrat, je sporočil venezuelski notranji minister Miguel Roddriguez.

Pet smrtnih žrtev so protesti zahtevali v prestolnici Caracas. Med smrtnimi žrtvami je tudi nekdanja mis turizma zvezne države Carabobo 22-letno Genesis Carmona, ki so jo v torek med protestom proti vse večji bedi v naftno bogati državi najverjetneje ustrelili vladni plačanci. Sorodniki in prijatelji so v petek Carmono pokopali v kolumbijski Valencii. Policija sicer še pred začetkom preiskave namiguje, da so jo ustrelili protestniki.

Za njene družinske člane je to laž, kakor tudi za 3000 udeležencev protestov v Valencii, ki so na lastne oči videli tolpo okoli 50 oboroženih civilistov na motorjih, ki so se vozili naokrog in streljali na protestnike.

Vlada krivi medije in ZDA

Predsednik Nicolas Maduro za proteste krivi fašiste, ki delajo po nalogu ZDA, vendar protestnikov politika tokrat ne zanima. Venezuela se sooča s pomanjkanjem in več kot 50-odstotno inflacijo. Vlada za nemire krivi medije in ZDA. Ameriška televizija CNN je v petek od notranjega ministrstva dobila prepoved opravljanja dela svojih novinarjev.

Ameriška človekoljubna organizacija Human Rights Watch je v petek sporočila, da vladne varnostne sile uporabljajo nezakonito in pretirano silo proti mirnim protestnikom, streljajo v množico in pretepajo ljudi, cenzurirajo medije, blokirajo televizijske signale in grozijo s pregonom medijev zaradi poročanja o nasilju.

Maduro je v petek tujim medijem zatrdil, da gre za kampanjo demoniziranja bolivarske revolucije v mediji, ki prihaja od zunaj. State Department odločno zavrača obtožbe o vzpodbujanju protestov in opozarja državljane ZDA, naj se ne izpostavljajo in držijo stran od protestov, če so že v Venezueli.

Kasneje je Maduro na državni televiziji obrnil ploščo in ameriškega predsednika Baracka Obamo pozval k začetku pogajanj na visoki ravni. ZDA na ta poziv še niso odgovorile. Maduro je Obamo pozval tudi, naj si državi izmenjata veleposlanike in to le nekaj dni potem, ko je Venezuela izgnala ameriške diplomate.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:20 22.februar 2014.

    Teli Venezuelci so očitno presiti . Če bi meni naša Vlada daljala zastonj bencin , jaz proti njej pisnil ne bi !