Svet
4633 ogledov

Streljali na avto z otroki: "Kakšen človek to stori?"

Ukrajina begunci otroci Profimedia
Označeno je bilo, da so v avtomobilu civilisti in otroci, a so ruski vojaki kljub temu streljali nanje.

Rektor univerze v Mariupolju Mikola Trofimenko se je z družino uspel prebiti iz obleganega mesta. Z ženo in petletnim sinom jim je uspelo priti do Lvova, kjer si zdaj prizadeva, da bi spet poskušal na noge spraviti univerzo. 

Preden so pobegnili iz Mariupolja, so se nekaj tednov skrivali v zatočišču v bližnji kleti skupaj s približno 80 sosedi. Čakali so, kdaj se jim bo ponudila možnost, da zapustijo mesto, ki ga nepretrgoma napada ruska vojska. 

Z družino so se pridružili dolgi koloni vozil, ki jo je Rdeči križ poskušal spraviti na varno. "Meščani Mariupolja so oblikovali dolgo kolono vozil, več kilometrov in več tisoč avtomobilov. Uspelo nam je zapustiti mesto. Prispeli smo v Vasilivko, nedaleč od Zaporožja, potem ko smo šli čez 15 ruskih kontrolnih točk," je povedal. 

V bližini Zaporožja je ukrajinska policija pomagala veliki koloni avtomobilov prečkati minska polja. Videli so več avtomobilov, ki so jih bombe uničile. "Bilo je zelo nevarno. Na vhodu na eno od ukrajinskih kontrolnih točk so Rusi začeli streljati na avtomobile z belimi trakovi na vratih in napisi "otroci" na oknih. Zadeli so avtomobil, ki je bil sedem ali osem avtomobilov oddaljen od nas," je dogajanje opisal Trofimenko. "Zadeli so avtomobil z dvema otrokoma. Ne vem, kakšni ljudje lahko to naredijo. Seveda krivimo Putina za to, kar se dogaja Ukrajini, ampak navadni vojaki streljajo na civiliste," je povedal za BBC. 

V Mariupolju je ujetih okoli tristo tisoč ljudi. Ruska vojska je mesto obkolila, Kremelj pa je zahteval, da se mesto preda, a so Ukrajinci to zavrnili. V mestu ni elektrike, težave so z dostavo vode, hrane in zdravil. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 32
  • milan41 21:00 23.marec 2022.

    Odprti humanitarni koridorji so odprli Rusi in NE Ukrajinci. Rusi so postavili kont. točke in slačijo vse moške, ter na njih najprej iščejo nacistične tatuje, potem pa pogledajo še v spiske pripadnikov UA vojske in SS odelkov Azova ! Takšni ...prikaži več so takoj aretirani. Če pa nekdo misli zbežati tej proceduri ima pa lahko popisan cel avto DECA in notri zares tudi otroke , komanda je streljaj , kajti ne mislijo se z njimi srečati pri obleganju naslednjega mesta ! V Oluji so ubili 4 ki se niso hoteli ustavi

  • Naklonsky 15:51 22.marec 2022.

    Kakšen človek? Komunisti, jasno. Komunistični fašizem, od oktobrske revolucije dalje. Kaj tukaj ni jasno?

  • Avatar luckyss
    luckyss 15:10 22.marec 2022.

    https://twitter.com/smrtfasizmu2022/status/1505535308095700994