Svet
15 ogledov

Streljali na speče protestnike

1/4
Žurnal24 main
V minulih treh dneh nemirov v Libiji je bilo ubitih najmanj 84 protivladnih protestnikov. Libijske oblasti so v petek onemogočile tudi dostop do interneta v državi.
Fotogalerijo zadnjih protestov si oglejte TUKAJ.

Libijske posebne enote so zgodaj davi vdrle na trg v drugem največjem mestu Bengazi, kjer so se utaborili protestniki, in jih nasilno razgnale. Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, ki se sklicuje na očividce, so posebne enote več sto protestnikov, ki so bili v šotorih, napadle s solzivcem. Pri tem naj bi bilo več ranjenih in mrtvih.

Že najmanj 84 mrtvih

Kot kaže, je najhuje ravno v Bengaziju na vzhodu države, saj Human Rights Watch (HRW) – ameriška nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic navaja, da so v tamkajšnjih bolnišnicah v petek sprejeli najmanj 35 trupel, dan prej pa več kot 10. Večinoma naj bi bili ustreljeni s pravimi naboji.

Organizacija, ki je podatke o 84 smrtnih žrtvah med protestniki pridobila na podlagi telefonskih pogovorov z bolnišnicami in pričami, zato poziva oblasti, naj dovolijo mirno izražanje mnenj.

Po navedbah organizacije HRW varnostne sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, streljajo na državljane, pri čemer so jih na desetine že ubile, "zgolj zato, ker zahtevajo spremembe in prevzem odgovornosti".

Libijski generalni tožilec Abdelrahman al Abar pa je danes po navedbah AFP, ki se sklicuje na zanesljive vire, odredil odprtje preiskave o nasilju med protesti, posebej na vzhodu države. Preiskali naj bi vzroke za nasilje in ugotovili število žrtev, pri čemer tožilec poziva k sojenju odgovornim za smrti.

Ostrostrelci nad žalujoče
Agencije poročajo, da so ostrostrelci streljali na skupino ljudi, ki se je udeležila pogreba. Pri tem naj bi jih 15 ubili, več naj bi bilo ranjenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.