Svet
8 ogledov

Streljanje na korejski meji

"Nikomur ni bilo jasno, zakaj je prišlo do streljanja. Incident se že preiskuje, Žurnal24 main
Zgodaj zjutraj so severnokorejski vojaki streljali na južnokorejsko vojaško postojanko v demilitarizirani coni, južnokorejska stran pa je na strele odgovorila.

Severnokorejski vojaki so po navajanju agencije Reuters, ki povzema sporočilo generalštaba južnokorejske vojske, danes okoli 5.30 zjutraj po lokalnem času proti južnokorejskim ustrelili dvakrat, slednji pa so odgovorili s tremi streli iz strojnice.

Ali je šlo za namerno provokacijo ali zgolj za pomoto, ni jasno. Incident se je pripetil le nekaj ur po tem, ko so v Pjongjangu napovedali maščevanje, ker je Seul zavrnil njihov predlog za drugi krog vojaških pogovorov, ki naj bi se začel 22. oktobra.

Streljanje nekaj običajnega
Ob korejski meji občasno prihaja do izmenjave strelov, a do tokratnega incidenta prihaja v za Južno Korejo zelo neugodnem času, saj se pripravlja na vrh skupine G20, ki bo čez slaba dva tedna v Seulu.

Napetosti na Korejskem polotoku so sicer običajne, a od marca letos, ko je torpedo s severnokorejske podmornice potopil južnokorejsko ladjo in terjal 46 življenj, so odnosi med sosedama še posebej slabi.

Prvi krog vojaških pogovorov med Korejama po dveh letih se je septembra zaključil brez uspeha, potem ko je Seul zahteval opravičilo Pjongjanga za marčevski napad. Slednji namreč ne priznava izsledkov mednarodne preiskave, ki je krivdo za napad pripisala Severni Koreji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.