Svet
551 ogledov

Strelec še vedno na begu, sporočil, da ga je navdihnila Islamska država

1/5
epa
V napadu v središču Bruslja umrla švedska državljana, storilec še vedno na begu.

V sinočnjem streljanju v Bruslju sta bila ubita dva človeka, eden pa je bil ranjen. Storilca še niso prijeli, po poročanju belgijskih medijev ga išče kar 5000 policistov.  Smrtni žrtvi sta švedska državljana, tožilstvo streljanje obravnava kot teroristični napad, zaradi tragičnega dogodka pa so odpovedali nogometno tekmo med belgijsko in švedsko reprezentanco.

Po usodnih strelih na dva Šveda v Bruslju je osumljenec še na begu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Belgijski premier Alexander De Croo je na novinarski konferenci zgodaj zjutraj povedal, da gre za moškega tunizijskega porekla, ki se v Belgiji zadržuje nezakonito. Premer je še dejal, da je morilec ciljal predvsem na švedske navijače. "To je bil, kot kaže, edini motiv," je dodal. Kot poroča švedski SVT, so Švede v Belgiji z besedilnim sporočilom opozorili, naj ostanejo doma, naj bodo varni, naj ne kažejo, da so Švedi in naj odstranijo navijaške napise, če jih imajo.

Nogometna tekma med Švedsko in Belgijo v kvalifikacijah za Euro 2024 je bila sinoči prekinjena. Po poročanju švedske televizije SVT se švedski nogometaši po prvem polčasu niso želeli vrniti na igrišče stadiona King Baudouin, s prekinitvijo dvoboja pri izidu 1:1 pa so se strinjali tudi Belgijci. 

Zaradi varnosti je moralo več tisoč ljudi sprva ostati na bruseljskem nogometnem stadionu, dokler jih niso mogli evakuirati. Približno 35.000 gledalcev je nato zapustilo stadion šele malo pred polnočjo, poroča dpa.

Stopil s skuterja in začel streljati

V ponedeljek zvečer je po poročanju tiskovne agencije Belga oborožen moški stopil s skuterja na severu mestnega središča in na ulici streljal. Pri tem je ubil dva osebi, po podatkih državnega tožilstva pa je tretja žrtev, taksist, zdaj zunaj smrtne nevarnosti.

Za belgijsko prestolnico so v ponedeljek zvečer razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti. Preiskavo je zaradi "potencialno terorističnega motiva" prevzelo zvezno državno tožilstvo. Nekateri mediji poročajo, da bi lahko imelo streljanje islamistično ozadje.

Na družbenih omrežjih je bil objavljen posnetek, na katerem moški, verjetno storilec, pove, da mu je ime Abdesalem Al Guilani in da se bori za Alaha. "Na posnetku moški prvi, da ga je navdihnila Islamska država," piše Nacionalni krizni center na svojem blogu v živo. "Med istim sporočilom je bila švedska narodnost žrtev omenjena kot možen motiv za dejanje. Trenutno ni nobenih znakov, da bi bil napad povezan z izraelsko-palestinskim konfliktom. Na podlagi teh dejstev in obtožb varnost Nujno so bili sprejeti ukrepi za čim večjo zaščito švedskih navijačev."

 | Avtor: Print screen Print screen
Državna sekretarka za azil in migracije Nicole de Moor je povedala, da je morilec novembra 2019 zaprosil za azil v Belgiji. Ta prošnja je bila zavrnjena oktobra 2020 in kmalu zatem je napadalec izginil z radarja.

Belgijski premier je dejal, da bo zdaj v državi povečana policijska prisotnost, ker je bila stopnja nevarnosti za Bruselj povišana na najvišjo stopnjo. Povečani varnostni ukrepi se bodo izvajali tudi na številnih lokacijah, zlasti na tistih, ki so povezane s švedsko skupnostjo. Poostren nadzor je tudi v preostalem delu države. De Croo je vse v Bruslju pozval k večji pazljivosti. Popoldne se bo sestal svet za nacionalno varnost.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • BenX 08:43 17.oktober 2023.

    Tako je prav, kar naj se "tam gori" streljajo. Naj nekaj politikov pospravijo, pa se jim streljanje naokoli po svetu morda ne bo več zdelo tako zabavno.

  • fuckZ24 08:25 17.oktober 2023.

    Še več bo tega.