Svet
43 ogledov

Streljanje v Münchnu, tudi smrtne žrtve

Streljanje v Münchnu
1/8
Reševalni pas/Twitter
V nakupovalnem središču v Münchnu je v petek 18-letnik streljal na mimoidoče. Ubil je devet ljudi in ranil 16, med njimi otroke, nato pa storil samomor. Napadalec, ki doslej ni bil nikoli aretiran ali v preiskavi, naj bi deloval sam, motiv napada pa je policiji za zdaj neznan.

Policija je ponoči na novinarski konferenci sporočila, da še ni jasno, ali je bil napad teroristično dejanje ali pa je imel napadalec kakšen drug motiv. Sprva so sumili, da sta v napadu sodelovali še dve osebi, a so, potem ko so ju zaslišali, ugotovili, da nista povezani z napadom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Truplo najstnika, ki je imel nemško in iransko državljanstvo ter je več kot dve leti živel v Münchnu, so našli kak kilometer stran od trgovskega centra. Osemnajstletnik se je ustrelil sam, njegov nahrbtnik so pregledali, vendar v njem niso našli eksploziva.

Strelski pohod začel v restavraciji

Napadalec je začel streljati v petek popoldne v restavraciji hitre prehrane McDonald's, nato se je preselil na ulico in kasneje vstopil v trgovsko središče Olympia blizu olimpijskega stadiona.

Policija, ki je sprva domnevala, da so napadalci trije in da so na begu, je med drugim izpraznila glavno železniško postajo mesta z 1,4 milijona prebivalci, prekinjen je bil tudi mestni javni promet, ki je kasneje znova stekel.

Po podatkih policije je v akciji sodelovalo 2300 pripadnikov varnostnih služb, tudi iz sosednje Avstrije, ki je zaradi dogajanja na Bavarskem ponoči poostrila varnostne ukrepe.

Nakupovalni center, ki so ga zgradili v 70. letih prejšnjega stoletja blizu olimpijskega stadiona in olimpijske vasi, kjer so palestinski teroristi leta 1972 v času olimpijskih iger ugrabili in nato ubili 11 izraelskih športnikov, so preplavile policijske sile.

Na družabnih omrežjih se je pojavil tudi video posnetek moškega v črnem, ki strelja na bežeče ljudi, ko je odhajal iz McDonald'sa.

Drugi napad v Nemčiji v zadnjih dneh

Zaradi dogodka so v bavarski prestolnici ta konec tedna odpovedali številne prireditve.

V Berlinu pa se bo danes pod vodstvom kanclerke Angele Merkel sestal varnostni kabinet. Na zasedanju bo sodeloval tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki je prekinil dopust v ZDA in se vrača v domovino.

Kot je dejal vodja kanclerkinega kabineta Peter Altmaier, so odločeni storiti vse, da v Nemčiji ne bo razraščanja terorizma in nečloveškega nasilja.

Predsednik države Joachim Gauck je sporočil, da je zaradi napada zgrožen

Ameriški predsednik Barack Obama je Nemčiji ponudil vso pomoč, ki bi jo potrebovali, prav tako francoski predsednik Francois Hollande.

To je bil sicer že drugi napad v Nemčiji v zadnjih dneh. V ponedeljek je namreč 17-letni Afganistanec, sicer prosilec za azil, na vlaku na jugu Nemčije huje ranil pet ljudi. Napad naj bi imel islamistično ozadje.


 
Na Twitterju je uporabnik objavil posnetek, na katerem naj bi bili posnetki streljanja. 
  Posnetek streljanja je na Twitterju kasneje objavil tudi Daily Mail. 
 
 
 
dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 29
  • alojzr 10:52 23.julij 2016.

    Par dni nazaj 17-letni migrant klal na vlaku. Včeraj 18-letni migrant moril v mekdonaldsu. Ali kot pravi Miro: "A zdaj se bomo pa otrok bali?"Ne Miro, zakaj le...

  • Gigiiinjo 08:31 23.julij 2016.

    se govorilo da je skrajni desničar. na koncu je iranec :)))))

  • McClain 08:14 23.julij 2016.

    mrki je izbral druge besede kot maresem, recimo, misli pa enako.