Svet
68 ogledov

Streljanje v Münchnu: Napadalec je hodil še v šolo

Streljanje v Münchnu EPA
18-letnik, ki je odgovoren za napad, je hodil še v šolo.

Osemnajstletnik, ki je v petek v strelskem pohodu v Münchnu ubil devet ljudi, nato pa si je sodil sam, po ugotovitvah policije ni bil povezan s skrajno skupino Islamska država, temveč je imel psihične težave. Kot je še povedal šef münchenske policije Hubertus Andrae, so pri njem našli material o strelskih pohodih v preteklosti.

Kot so danes pojasnili na novinarski konferenci v Münchnu, je imel mladi moški iranskega rodu depresijo, težave naj bi imel tudi v šoli. Povezav s skrajnimi skupinami pri njem niso ugotovili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Šlo naj bi za samotarja Davida Alija Sonbolyja, ki je bil "obseden" z množičnimi poboji in je živel s starši v stanovanju blizu nakupovalnega centra, kjer je izvedel napad. Njegov oče je voznik taksija, mati pa dela v trgovini.

Posledice napada bi lahko bile precej hujše

Po napadu se je ustrelil sam, je še sporočila policija in zanikala navedbe, da so ga policisti ustrelili med zasledovanjem. Pri sebi je imel strelec 300 nabojev, zato bi bile lahko posledice napada še hujše.

Hubertus Andrae | Avtor: EPA EPA
Med preiskavo sobe napadalca so kriminalisti našli "obsežno" računalniško gradivo in knjige o strelskih pohodih. "S to temo se je storilec očitno intenzivno ukvarjal," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Andrae.

Ne gre za begunce, rodil se je v Münchnu

Na podlagi te ugotovitve ocenjujejo, da je šlo za klasično dejanje neuravnovešene osebe. "Dejanje in storilec nimata nobene povezave z begunsko tematiko," je dejal Andrae. Osemnajstletnik se je rodil in odraščal Münchnu ter se je še vedno šolal.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki je danes tudi obiskal prizorišče napada, je medtem povedal, da je bil mladenič do petkovega krvavega dejanja policiji in obveščevalnim službam povsem neznan. Za varnostne službe je bil nepopisan list, je dejal minister.

V šoli žrtev mobinga

De Maiziere je dejal tudi, da so mladega napadalca navdahnile video igrice. Državljani bi morali biti bolj pozorni na dogajanje okoli sebi, da bi se v prihodnje preprečilo takšne tragedije, je dodal. Minister je povedal tudi, da obstajajo indici, da je bil napadalec v šoli žrtev mobinga.

"Očitna povezava z Breivikom"

Slovenija 16.04.12, Anders Behring Breivik, nacisticni pozdrav, norveski teroris | Avtor: © Scanpix Scanpix / Reuters © Scanpix Scanpix / Reuters
Po ocenah policije se je napadalec tudi navduševal nad drugimi podobnimi napadalci, kot je norveški desničar Anders Behring Breivik, ki je pobil 77 ljudi. V petek je minilo točno pet let od tega pokola. Policija meni, da je tu "očitna povezava".

Napadalec, oblečen v črno, je začel streljati v petek popoldne v restavraciji hitre prehrane McDonald's, nato se je preselil na ulico in kasneje vstopil v trgovsko središče Olympia blizu olimpijskega stadiona v bavarski prestolnici. Ubil je devet ljudi, nato si je sodil sam. Še 16 ljudi je bilo ranjenih, od tega trije huje.

Po napadu je v mestu zavladal preplah, saj so se razširile informacije, da gre za več napadalcev. Andrae je danes potrdil, da je bil napadalec sam. Brez dovoljenja za nošenje orožja je imel nezakonito pištolo kalibra 9 milimetrov in več kot 300 nabojev. Kje je dobil orožje in ali je za seboj pustil kakšno poslovilno pismo, še ni znano.

Med smrtnimi žrtvami napada je veliko mladoletnikov. Umrla sta dva 15-letnika in trije 14-letniki, ostali so po navedbah preiskovalcev stari 17, 19, 20 in 45 let. Večina je moških, tri so bile ženske. Vsi so bili doma iz Münchna ali okolice, je povedal Andrae.

Policijski preiskovalci njihove identitete za zdaj niso želeli razkriti, so pa bile po navedbah kosovskega zunanjega ministrstva tri smrtne žrtve po rodu s Kosova, po navedbah njihovih držav pa so med mrtvimi tudi trije Turki, Grk in Madžar. Zaradi žrtev kosovskega porekla in v znak solidarnosti z Nemčijo bo v nedeljo na Kosovu dan žalovanja.

Preberite še: 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 11:45 24.julij 2016.

    In koliko je takšnih kandidatov ,ki imajo psihične težave ? Sprenevedanje ,samo da bi zaščitili Merklovo ,ki je novačila poceni delovno silo iz dežel kjer so ustvarili kaos . Pa saj vsi niso butasti in ovce kot pri nas .