Svet
111 ogledov

Strelski napad v klubu na Floridi; 50 mrtvih

Florida
1/4
EPA
Napadalec v nočnem gej klubu v Orlandu je po zadnjih podatkih ubil 50 ljudi, 53 se jih zdravi v bolnišnici. Stanje številnih je zelo resno. Najhujši strelski napad v zgodovini ZDA.

Po prvih informacijah je strelec ubil 20 ljudi in jih okoli 40 ranil; zadnji podatki kažejo, da je črna statistika še veliko hujša. Mrtvih je 50 ljudi, še 53 so jih sprejeli v bolnišnico, so sporočili predstavniki policije v Orlandu. Mrtev je tudi napadalec, ki ga je med akcijo ubil policist.

 

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI napad obravnava kot domači terorizem. Na drugi današnji novinarski konferenci varnostnih sil so sicer zatrdili, da je potem, ko so ubili napadalca, varnostna grožnja odstranjena in da ni indicev, da bi imel storilec pomočnike. Kljub temu so v mestu so razglasili izredne razmere.

Streljanje, Orlando | Avtor: EPA EPA

Načelnik orlandske policije John Mina je povedal, da so številna trupla še v poslopju. Župan Orlanda Buddy Dyer je povedal, da se bodo zdaj osredotočili na identifikacijo žrtev in obveščanje svojcev. Številni namreč še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo z bližnjimi, ki so bili v času napada v klubu, kjer se zbirajo homoseksualci.

Čeprav je več ameriških medijev poročalo, da je napadalec 30-letni ameriški državljan afganistanskih korenin Omar Mateen, na novinarski konferenci tega še niso potrdili. Kot so pojasnili, bodo pred razkritjem identitete obvestili njegove svojce.

Streljanje, Orlando | Avtor: EPA EPA

Streljanje v klubu

Streljanje v nočnem gej klubu Pulse v Orlandu, se je začelo okoli dveh ponoči po lokalnem času."Bil sem tam. Napadalec je začel streljati okoli dveh ponoči. Ljudje na plesišču in v baru so legli na tla, nekateri, ki smo bili blizu zadnjemu izhodu, smo uspeli pobegniti skozi vrata in tekli na vso moč," je povedal očividec Ricardo Almodovar.  Iz kluba so preko Facebooka poslali sporočilo: "Vsi ven iz kluba in bežite!"

"Prosim, molite!"

Napadalec je po streljanju še zadrževal talce. "Moja hčerka je še vedno notri. Prosim, molite za vse...Čaka, da jo policija reši. Ko sva bili na telefonu, sem slišala strele," je na Facebook strani lokala prosila mama Libia Carmen. V lokalu, kjer se sicer zbirajo homoseksualci, je bilo ponoči okoli sto ljudi.

Odjeknila eksplozija

Med dogajanjem je pred klubom odjeknila glasna eksplozija. Kot je sporočila orlandska policija, je šlo za nadzorovano eksplozijo, ki so jo izvedli pripadniki varnostnih sil.

Streljanje, Orlando | Avtor: EPA EPA

Ubita pevka

Gre za drugo streljanje v Orlandu v zadnjih dveh dneh. V petek je napadalec ob robu koncerta ubil pevko Christino Grimmie, ki je nastopala v ameriškem televizijskem pevskem šovu The Voice (Glas). Ustrelil jo je, ko je delila avtograme, 22-letnica pa je kmalu zatem umrla v bolnišnici.

Napadalca je po izstreljenih strelih podrl na tla brat Grimmiejeve. Med prerivanjem pa se je napadalec ustrelil in ubil še sebe. Kasneje je policija sporočila, da je napadalec, 27-letni Kevin James Loibl, umor najverjetneje načrtoval.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • dragec 01:45 13.junij 2016.

    PODPIRAM "AMERE" V SPROSTITVI ŠE VEČJE PRODAJE OROŽJA

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:44 12.junij 2016.

    Nergač,če si tak ljubitelj teh butastih špehijov,potem si dva vzemi na dom in jih mej namesto slončkov.Za mene so amerikanosi najbolj debilen folk na zemlji,tko,da ne bi več zgubljal besed,sploh pa ne polemiziral s teboj.Uživaj in upam,da si prižgal 50 ...prikaži več sveč za 18 ton mrtvega špeha.

  • nergač 17:09 12.junij 2016.

    pa mimogrede, naj bi bilo že 50 mrtvih, če BBC ne laže tako kot Žurnal24