Svet
374 ogledov

Stresel jih je močan potres, nato je udaril še cunami

cunami Žurnal24 main
Zahodno obalo Grenlandije je stresel potres magnitude 4.0. Zaradi tresenja tal se je sprožil cunami, ki je uničil številne hiše v vaseh ob obali.

Pogrešajo vsaj štiri osebe, na območju, ki ga je cunami najhuje prizadel, poteka reševalna akcija, poročajo lokalne oblasti.

Posledice razdejanja so najhujše v vasi Nuugaatsiaq, kjer je cunami odplaknil enajst hiš, celotna skupnost pa je brez elektrike.

V vasi sicer živi 101 prebivalec, 78 so jih danes evakuirali v bližnje mesto.

Dva sta se v nesreči huje poškodovala, sedem lažje, ostalih 23 vaščanov pa je po besedah vodje tamkajšnje policije Bjørna Tegnerja Baya na počitnicah, ali pa ribarijo oziroma lovijo divjad.

Na prežečo nevarnost oblasti opozarjajo tudi prebivalce kraja Illorsuit, kjer so ljudje tudi opazili velike valove. Ljudje so se sicer lahko vrnili v svoje domove, a jih je policija opozorila, naj bodo pozorni na zvok sirene, ki opozarja na morebitno novo nevarnost.

"Ni običajno, da Grenlandijo tresejo tako močni potresi," je ob tem povedal geolog Trine Dahl Jensen.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen pa je grenlandski kolegici Kim Kielsen izrazil sožalje.

Na Grenlandiji, največjem otoku na svetu, živi 56 tisoč ljudi, večji del ozemlja pa prekriva večni led.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.