Svet
20 ogledov

Strmoglavili niso zaradi napake

Nesreča malezijskega letala Profimedias
Nizozemski preiskovalci so objavili predhodno poročilo o vzrokih strmoglavljenja malezijskega letala v Ukrajini, v katerem je julija umrlo vseh 298 ljudi na krovu.

Boeing letalske družbe Malaysia Airlines, ki je na letu med Amsterdamom in Kuala Lumpurjem 17. julija strmoglavil na vzhodu Ukrajine, ni strmoglavil zaradi tehnične ali druge napake. Preiskovalci pa so po podrobnem pregledu vseh okoliščin in posledic nesreče ugotovili, da je letalo najverjetneje strmoglavilo, ko ga je zadelo "večje število predmetov, ki so ob letalo treščili z veliko hitrostjo."  Fotografije razbitin MH17 kažejo, da je bilo letalo predrto na številnih mestih z zunanje strani, kar je povzročilo, da je boeing 777 razpadel med letom nad vzhodno Ukrajino.

Se bo nehalo obtoževanje?

To je sicer prvo predhodno poročilo, ki temelji na virih, dostopnih preiskovalcem iz vrst nizozemskega preiskovalnega urada za varnost (OVV). V prihodnjih mesecih se bo preiskava nadaljevala in pristojni strokovnjaki upajo, da bo končno poročilo nared v letu dni.

Najverjetneje je bilo letalo sestreljeno z raketo. Na krovu je bilo 298 ljudi, od tega 193 Nizozemcev. Kijev in Zahod sta za tragedijo okrivila proruske separatiste, medtem ko Moskva in separatisti obtožujejo Kijev.

Niso mogli na prizorišče

Vodstvo preiskave je bilo zaupano Nizozemski. V skladu z mednarodnimi dogovori je predhodno poročilo sicer predvideno v 30 dneh po letalski nesreči, a razmere v Ukrajini so delo preiskovalcev zakasnile.

Ti so se v začetku avgusta iz Ukrajine vrnili v Haag, ne da bi obiskali prizorišče strmoglavljenja, čemur je botrovala vse slabša varnostna situacija na nemirnem vzhodu države. So pa prizorišče kmalu po nesreči obiskali ukrajinski strokovnjaki. Črne skrinjice so analizirali v Veliki Britaniji.

Komentarjev 1
  • stefko84 09:18 09.september 2014.

    Nizozemski preiskovalci, črne skrinjice pa analizirali v Veliki Britaniji. Super, to bo pa res objektivna preiskava. Naj ugibam, krivi bodo Rusi. Itak, treba je najti izgovor za nove sankcije.