Svet
6 ogledov

Strmoglavilo letalo s 131 potniki

Boeing 737 200
1/7
Shutterstock
V bližini letališča v Islamabadu je danes ob poskusu pristanka v slabem vremenu strmoglavilo potniško letalo vrste boeing 737, na krovu katerega je bilo po različnih podatkih med 126 in 131 ljudi.

Nesreča se je pripetila v slabem vremenu z dežjem in strelami. Kot je povedal pakistanski obrambni minister Čaudri Ahmed Mukar, je letalo zasebnega prevoznika Bhoja padlo na kmetijske površine le nekaj kilometrov od islamabadskega mednarodnega letališča Benazir Buto.

"Po strmoglavljenju je izbruhnil požar. Razbitine gorijo, letalo je popolnoma uničeno," je povedal Saifur Rehman, eden od reševalcev.

Na prizorišče strmoglavljenja so že poslali reševalne ekipe in gasilce, ki iščejo morebitne preživele. A, kot je še povedal Rehman, naj bi vsepovsod ležala trupla, še poroča BBC. Vojska je območje zaprla in tam razglasila izredne razmere.

Neenotne informacije

Tuje tiskovne agencije navajajo različne informacije o številu ljudi na krovu, saj očitno tudi pristojne pakistanske službe o tem nimajo natančnih oziroma enotnih informacij. Se pa številka vrti okoli 130, članov posadke naj bi bilo devet.

Prav tako ni jasno, kam točno je strmoglavilo letalo. Ameriška tiskovna agencija AP tako poroča, da je letalo strmoglavilo na ruralno območje, ki pa naj bi bilo večinoma neposeljeno, nemška tiskovna agencija dpa pa piše, da je padlo na vas, zaradi česar naj bi se reševalci bali, da je nesreča terjala tudi žrtve na tleh.

Družba Bhoja ima v lasti le štiri letala, ponovno pa je začela obratovati minuli mesec, potem ko od leta 2001 zaradi finančnih težav ni smela leteti.

Ne vedo, ali bodo trupla sploh lahko pokopali

Sorodniki potnikov ponesrečenega letala so se zbrali na letališčih Karačija in Islamabada.

"Dve od mojih hčera sta mrtvi," je tik preden je v šoku zavpil eden od sorodnikov. Deklici bi se sicer morali vrniti v nedeljo, a sta se vrnili prej, ker sta želeli še videti teto iz Londona. Stric 18- in 20-letne deklice, Qamar Abbas pa je skrušen dodal: "Ne vemo niti ali bomo lahko videli njuni trupli," še poroča BBC.

Neka druga ženska je na letališču obupana poskušala zvedeti, ali je bil na letalu tudi njen mož. "Poklical me je preden je zapustil Karači, a ne vem, ali je bil na tem letalu, ali ne," je povedala Zarina Bibi.

Julija 2010 strmoglavil že airbus

Pakistanci med večjimi mesti večinoma potujejo z letali. Julija 2010 je Pakistan pretreslo strmoglavljenje airbusa 321. Letalo zasebne družbe Airblue, ki je bilo na poti iz Karačija, je takrat pri pristajanju strmoglavilo na hribovje nad Islamabadom. Umrlo je 152 ljudi.

Komentarjev 1
  • privat 09:51 21.april 2012.

    ni dovol da vas nato klesti...??