Svet
28 ogledov

Nasprotujoče informacije o klicu na pomoč iz letala EgyptAir

EgiptAir EPA
Po neuradnih podatkih naj bi pilot z nadzornim stolpom v Kairu govoril nekaj minut pred strmoglavljenjem.

Preiskava vzroka torkovega strmoglavljenja egiptovskega letala se nadaljuje. Čeprav ni neposrednih indicev, da naj bi šlo za teroristični napad pa francoska policija preverja vseh 85 tisoč zaposlenih na letališču Charles de Gaulle, ki imajo varnostne dovolilnice za gibanje na omejenih območjih letališča.

Je na letalu eksplodiralo?

Potniško letalo Egyptair | Avtor: Profimedias Profimedias
Pilot francoske letalske družbe, ki želi ostati neimenovan pa medtem na podlagi sistema Acars, ki pošilja podatke iz letala do sprejemnikov na tleh meni, da bi lahko na letalu prišlo do eksplozije.

"Kaže, kot da so bila sprednja in stranska okna na desni strani ukrivljena, najverjetneje od znotraj navzven," pravi pilot, ki pilotira A330, kar je podoben tip letala kot strmoglavljeni  A320. Pilot predvideva, da so se detektorji sprožili zaradi dima, ki je napolnil potniški prostor po eksploziji.

Pilot obvestil nadzorni stolp?

Francoska televizija M6 pa se je medtem dokopala do podatkov, ki kažejo na to, da je pilot letala z zračno kontrolo v Egiptu govoril le nekaj minut pred strmoglavljenjem letala. Pilot naj bi Kairo obvestil, da se bo zaradi dima, ki je zajel dele letala, začel spuščati. Med spustom naj bi se znižal tlak v kabini, pilot pa je predvideval, da se bo tako znebil dima, ki je zajel kabino.

Sprva potrdili, nato zanikali

EgyptAir | Avtor: EPA EPA
To je v nasprotju z uradnimi podatki v katerih so zanikali, da je iz letala prišel klic na pomoč. Predstavnik EgyptAira je sicer sprva sporočil, da je pilot poslal klic v stiski, egiptovske oblasti so to nato zanikale, informacijo pa je potem umaknila tudi letalska družba.

"Če so letalo iz radarjev izgubili v  treh minutah, je to zelo, zelo hitro," pravi varnostni strokovnjak za področje letalstva Philip Baum. "Gre za zelo resen incident."

Letalo naj bi se najprej zavrtelo levo, nato desno, nato pa iz okoli 11,500 metrov padlo v morje. V petek so našli nekaj ostankov letala, črno skrinjico še iščejo.

Preberite tudi:

 

dezurni@zurnal24.si




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.