Svet
222 ogledov

Strokovnjak za terorizem: IS je poražena, a prihajajo nasledniki

Irak, Vojak, Islamska država Profimedias
Teroristična organizacija Islamska država, ki se sooča z vojaškim porazom v Siriji in Iraku ne uspe več zapolnili svojih vojaških vrst. Njihovi privrženci so prej prihajali iz vsega sveta, danes jih pride le še kakih 50 mesečno, je na predavanju v Sarajevu poudaril profesor Vlado Azinović, analitik, ki se leta ukvarja s pojavom islamskega terorizma.

"V letu 2014 in 2015 je Islamska država mesečno uspela v svoje vrste pridobiti po dva tisoč borcev, danes je ta številka skrčena na 50," meni profesor Vlado Aznović, ki predava na odelki za varnostne in mirovne študije sarajevske Fakultete političnih znanosti. Ocena tmelji na informacijah ameriškega ministrstva za domovinsko varnost.

Glede na njihove informacije se je v Siriji in Iraku do konca lanskega leta borilo 42.900 ljudi iz najmanj 120 držav, slabih osem tisoč naj bi jih bilo iz zahodnih držav. Iz Bosne in Hercegovine je na bojišča Islamske države odšlo 240 ljudi; gre za številko, ki obsega tiste osebe, ki imajo stalno prebivališče v BIH, ne pa tudi tiste, ki imajo državljanstvo BiH, stalno prebivališče pa na tujem. Realne številke so tako neznanka; zagotovo je znano, da je v Sirijo in Irak odpotovalo 188 moških, 61 žensk in 81 otrok. 70 jih je umrlo.

V Siriji in Iraku naj bi bilo trenutno okrog 20 tisoč tujih vojščakov, ki prihajajo iz libanonskega Hezbolaha in iranskih ali iraških paravojaških struktur. Islamska država je medtem izgubila kontrolo nad območjem ob turški meji, ki je bila ključna za prihod islamističnih simpatizerjev v Sirijo.

Ne glede na to je še vedno zaskrbljujoč podatek, da Islamska država podpira in organizira teroristične napade širom sveta; ne glede na to, kakšne vojaške poraze doživlja v Siriji. "Al Kaida se uči in potrpežljivo čaka," opozarja Azinović, pri čemer izpostavlja, da tudi ta organizacija zagovarja vzpostavitev globalnega kalifata, le da je pri tem manj privržena taktiki "takoj zdaj".

Nove civilne žrtve

Medtem je bilo v dveh napadih koalicije pod vodstvom ZDA na območja pod nadzorom Islamske države po navedbak aktivistov ubitih najmanj 35 civilistov, med njimi tudi ženske in otroci, poroča STA.

Na vzhodu države je bilo ubitih 23 ljudi, ko so letala obstreljevala kraj Albu Kamal v bližini meje z Irakom, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Med mrtvimi naj bi bilo osem otrok, pa tudi begunci iz Iraka.

V napadu na kraj vzhodno od mesta Raka na severu Sirije, utrdbi Islamske države, je bilo medtem ubitih 12 žensk, je prav tako sporočil observatorij, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V preteklih tednih so aktivisti večkrat poročali o civilnih žrtvah napadov koalicije. Marca naj bi denimo v obstreljevanju kraja na severu Sirije po navedbah organizacije Human Rights Watch umrlo 38 ljudi. Kot so zapisali, naj ZDA ne bi sprejele zadostnih preventivnih ukrepov za preprečitev civilnih žrtev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 14:12 16.maj 2017.

    analitik iz kumrovca morda

  • jozicamurn 20:51 15.maj 2017.

    Plan je pomoje da jih spustijo v EU in jim še dajo orožje in gredo v napad na Rusijo za EU-USA interese. Torej te iste isis-OVCE hočejo pokoristiti z svoje namene in NATO interese, saj so jih navsezadnje prav oni kreirali.

  • mph 19:01 15.maj 2017.

    Na meji z Grčijo nastaja nekaj še bolj nevarnega. Evropa, Amerika, ... pa nič.