Svet
811 ogledov

Strokovnjaki: Nutella povzroča raka, Ferrero odgovarja

nutella EPA
Proizvajalec Nutelle Ferrero se bori proti učinkom rezultatov študije Evropske agencije za varnost hrane, v kateri slednja navaja, da je palmovo olje - eno od sestavin Nutelle - kancerogeno, piše Reuters.

Industrija palmovega olja je po ocenah težka 44 milijard dolarjev; zaradi omenjene študije, s katero strokovnjaki povezujejo palmovo olje z rakom, pa je ta industrija pod hudimi pritiski. Ferrero, proizvajalec Nutelle, se je javno postavil v bran sestavini, ki ji nekatere druge družbe v Italiji že obračajo hrbet. Ferrero je začel z marketinško kampanjo, s katero se trudi javnost prepričati v to, da je Nutella povsem varno živilo. Družbi je to, da namaza potrošniki ne bi zavračali, bistvenega pomena, saj jim njena prodaja predstavlja okrog petino skupnih prihodkov.

Palmovo olje v Nutelli se uporablja za to, da je namaz gladek in da se mu podaljša rok trajanja, navaja Reuters. "Proizvodnja Nutelle brez palmovega olja bi povzročila nižjo kakovost, to bi bil korak nazaj," je glede tega za Reuters poudaril direktor prodaje Ferrera Vincenzo Tapella. V Italiji kampanja v bran Nutelli poteka že tri mesece, med drugim je naletela na glasne kritike med zagovorniki potrošniških pravic pa tudi nekaterih politikov.

V kolikor bi se Ferrero pod pritiski vendarle odločil za uporabo neke druge maščobe, bi to vplivalo tudi na stroške, saj je palmovo olje eno najcenejših rastlinskih olj. Za tono tovrstnega olja Ferrero odšteje, tako Reuters, okrog 800 dolarjev, za sončnično olje bi moral odšteti 845 dolarjev. Ferrero porabi okrog 185 tisoč ton palmovega olja letno.

Italijane je vznemirila novica, da bo namaz Nutella poslej prepovedan. (Foto: EP | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Močnejši kancerogen od drugih rastlinskih olj

Kot je znano, Evropska agencija za varno hrano je že maja objavila, da je palmovo olje močnejši kancerogen od drugih rastlinskih olj, če se ga obdeluje na temperatirah, višjih od 200 stopinj Celzija.

Agencija ne glede na raziskave ljudem ni priporočala, da palmovo olje prenehajo uživati. Navedli so, da bi za to bile potrebne dodatne raziskave. Poleg tega agencija niti nima pooblastil za takšna priporočila.

Ferrero: Mi ga obdelujemo pri nižjih temperaturah

Pri proizvajalcu Nutelle vztrajajo, da pri proizvodnji uporabljajo industrijski proces, pri katerem palmovo olje segrevajo na nižje temperature od 200 stopinj, pri čemer si pomagajo z višjim tlakom.

"Ta proces traja dlje časa in je 20 odstotkov dražji od obdelave olja na visoki temperaturi," so za Reuters zatrdili v Ferreru. "Palmovo olje, ki ga uporabljamo mi, je varno, saj je sveže stisnjeno in obdelano pri kontroliranih tempertaurah," pa v reklamni kampanji zagotavlja Vincenzo Tapella.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10