Svet
1913 ogledov

Strokovnjaki svarijo, da bo lahko v tej državi izvor nove različice covid-19

Covid-19 Profimedia
Strokovnjaki opozarjajo, da je Papua Nova Gvineja potencialno gojišče za nove različice covid-19.

V oceanski državi z manj kot 5 odstotno precepljenostjo populacije obstajajo večje možnosti za širjenje in mutiranje virusa, pravijo epidemiologi, ki svarijo, da bi se potencialna nova različica lahko razširila po vsem svetu. Papua Nova Gvineja je najbližja soseda Avstralije in je na njeni najbližji točki le 4 kilometre oddaljena od avstralskega ozemlja v Torresovi ožini. Že med samo epidemijo so se pojavljale skrbi, da bi lahko popotniki prinesli virus v Avstralijo.

"Skrbi me, da je Papua Nova Gvineja naslednji kraj, kjer se bo pojavila nova različica," je dejal Adrian Prouse, vodja mednarodnih humanitarnih programov pri Rdečem križu Avstralije. Ob tem je dodal, da tudi v sosednji Indoneziji odstotek ni zadovoljiv, saj da je cepljena slaba tretjina odrasle populacije: ''To sta dve državi tik pred našimi vrati z velikimi izzivi pri pridobivanju cepiv."

Stefanie Vaccher, epidemiologinja z inštituta Burnet s sedežem na tej otoški državi v Oceaniji, je prav tako opozorila na možnost širjenja v Avstralijo. ''Mislim, da ne bi smelo biti pomembno, v kateri državi se nova različica pojavi, da bi bilo lahko svetu mar. Države imajo odgovornost razmišljati globalno in pandemija je razkrila, kako medsebojno smo povezani,'' je izpostavila.

Težave tudi z drugimi boleznimi, umrljivost mater narasla

Papua Nova Gvineja ima trenutno najslabšo epidemiološko situacijo v letu 2021. Strokovnjaki ocenjujejo, da natančnih podatkov glede vodenja in obsega epidemije ni zaradi nizke stopnje testiranja in stigme glede bolezni. Poročila kažejo, da ljudje zdravnike prosijo, naj ne navedejo covid-19 kot vzrok uradni vzrok smrti svojih najdražjih. Uradne številke tako kažejo, da je število smrtnih žrtev za posledicami virusa 573, okoli 35.000 ljudem pa je bila okužba potrjena.

''Ko naval različice delta nastopi pri krhkem zdravstvenem sistemu, visokih stopnjah okužbe in slabim dostopom do sanitarij ter čiste vode, opazite porast hospitalizacije in smrti,'' je dejal Prouse. Ob tem se država še sooča s pomanjkanjem hladilnikov za shranjevanje cepiva in pomanjkanjem informacij o cepljenju.

Večje bolnišnice so že zmanjšale svoje zdravstvene storitve. ''Zaskrbljujoče je, da z dolgoročnejšega vidika začenjamo opažati naraščanje težav v zvezi z malarijo, tuberkulozo, drugimi boleznimi, slabim zdravjem mater in zdravjem dojenčkov,'' je dejala Vaccher. "Drugo zaskrbljujoče dejstvo je, da se je umrljivost mater v zadnjem letu podvojila," je opozorila epidemiologinja za Guardian.

Avstralska vlada je Papui Novi Gvineji podarila več deset tisoč odmerkov cepiva AstraZeneca, hkrati pa je priporočila, da Avstralci, mlajši od 60 let, ne prejemajo cepiva zaradi zelo majhnega tveganja za nastanek krvnih strdkov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Richard_Aviles 15:02 13.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • miha91 11:45 13.december 2021.

    Hahahahahahaha. Papuansko novo-gvinejski novi najnovejši sev, ki je novejši in najkužnejši od prejšnjega, novega najkužnejšega ne vem kaj virusa. Bebasto bebasta bedarija, čisto nova seveda.

  • PaPajapopi 11:34 13.december 2021.

    DOLGČAS... Dajte že enkrat nehat z tem covid sranjem ! ! ! BEBCI ! ! !