Svet
26 ogledov

Strupeni odpadki niso končali v Jadranu

Izpusti nevarnih snovi v zemljo so od sedaj opredeljeni kot kazniva dejanja. Žurnal24 main
Hrvaški okoljski inšpektorji so potrdili, da je tovor z odpadki iz podjetja Pro-plast večinoma že prišel na Kitajsko, ne vedo pa še, ali je šlo za strupene odpadke.

Sporni tovor, ki ga je srbsko podjetje Pro-plast prepeljalo do reškega pristanišča in za katerega so se bali, da bi lahko končal v Jadranu, je zapustil Hrvaško in večinoma že prispel na Kitajsko, kamor je bil tudi namenjen, so pojasnili na hrvaškem ministrstvu za okolje. Inšpektorji pa še preiskujejo, ali je šlo za strupene odpadke.

Pro-plast naj bi po poročanju hrvaških in srbskih medijev v zadnjih 18 mesecih izvozil za približno 2.200 ton zelo strupenih, tudi rakotvornih odpadkov. Nevarne snovi so bile namenjene v skladišče odpadkov na Kitajsko, zaradi viskoih stroškov pa bi se njihova pot lahko končala prej, tudi v hrvaškem Jadranu.

Pro-plast zavrača očitke o prevažanju strupenega tovora

Hrvaški okoljski inšpektorji sicer še preverjajo, ali je Pro-plast morda navedel lažne deklaracije, ker tovor ni bil deklariran kot odpadki, temveč kot nestrupen cinkov oksid in elektrofiltrski prah, je hrvaško ministrstvo za okolje dodalo v sporočilu. Potrdili pa so, da je vse blago Pro-plasta zapustilo območje Hrvaške.

V Pro-plastu so zavrnili vse medijske obtožbe, da naj bi nevarne snovi končale ob hrvaški obali ali ob obalah Grčije in Romunije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.