Svet
26 ogledov

Strupeni, tudi rakotvorni odpadki v Jadranu?

Izpusti nevarnih snovi v zemljo so od sedaj opredeljeni kot kazniva dejanja. Žurnal24 main
Okoljski ministrstvi Srbije in Hrvaške preiskujeta, ali so velikanske količine nevarnih snovi iz nekaterih srbskih tovarn končale v hrvaškem Jadranu.

Po poročanju beograjskega Kurirja naj bi iz Srbije v zadnjih 18 mesecih izvozili za približno 2200 ton zelo strupenih, tudi rakotvornih odpadkov. Namesto da bi nevarne snovi prepeljali do podjetja za skladiščenje odpadkov na Kitajskem, naj bi se njihova pot zaradi visokih stroškov prevoza končala že ob hrvaški obali ter ob obalah Grčije in Romunije.

Pro-plast zanika, da bi brez dovoljenja izvažal strupene odpadke

Časnik navaja, da so strupene odpadke večinoma prevažali iz jeklarne Sirmium Steel preko podjetja Pro-Plast iz Sremske Mitrovice.

Pristojne službe Srbije in Hrvaške preverjajo, ali so nevarni odpadki nadaljevali pot proti Kitajski, ali pa so jih odvrgli drugje, morda celo v Jadransko morje. Srbska carina je ugotovila, da je podjetje Pro-plast v letu dni podvojilo izvoz cinkovega oksida, sumijo pa, da je pod tem imenom izvažal strupene snovi, za kar sicer nimajo dovoljenja.

V Pro-plastu trdijo, da odpadke iz jeklarne predelujejo v izdelek z deležem cinkovega oksida, železa in nekaterih drugih nestrupenih snovi, za svojo proizvodnjo pa imajo trg na Kitajskem. Trdijo, da so srbski carini izročili vso potrebno dokumentacijo, navaja reški Novi list.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.