Svet
34 ogledov

Strupeno pismo, poslano na Češko iz Slovenije, preiskuje policija

pismo kuverta pošta poštni nabiralnik Shutterstock
Pismo s smrtonosno dozo strupa, ki ga je na domač naslov prejel češki finančni minister Andrej Babiša, je bilo poslano iz Slovenije.

Slovenska policija je v zvezi s strupenim pismom, ki ga je pretekli četrtek iz Slovenije prejel češki finančni minister Andrej Babiš, sprožila preiskavo, je potrdil Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave. Kot je pojasnil, so jih o prejemu sumljive pošiljke obvestili češki varnostni organi, s katerimi intenzivno sodelujejo.

Češko finančno ministrstvo je namreč prejšnji četrtek prejelo sumljivo pismo, poslano iz Slovenije, ki so ga nato preiskali in ugotovili, da je vsebovalo smrtonosno dozo strupa, so sporočili iz češkega urada za jedrsko, kemično in biološko zaščito. Podrobnosti o vrsti strupa niso razkrili, po navedbah ministrstva pa je pismo prišlo iz Slovenije.

Pismo poslali ministru na dom

Po besedah češkega finančnega ministra Andreja Babiša je bilo pismo oddano v Sloveniji, poslano pa je bilo na naslov njegovega prebivališča. A so pošiljko, kot je to običajno za vso poslovno korespondenco ministra, ki je naslovljeno na njegovo prebivališče, poslali na finančno ministrstvo.

Strupeno pismo so že prejšnji torek poslali notranjemu ministru Milanu Chovancu. V pismu je bil bel prah, ki je vseboval cianovodikovo kislino. Tudi ta doza je bila smrtonosna. Pismo so v tem primeru poslali iz severne Evrope. Češka vlada je danes sporočila, da je zaradi smrtonosnih pošiljk zaostrila varnostne ukrepe, drugih podrobnosti pa niso razkrili.

Že septembra so češkemu predsedniku Milošu Zemanu, zunanjemu ministrstvu in premierju Bohuslavu Sobotki poslali pisma s sumljivim belih prahom. Za zdaj še ni jasno, ali je vsa pisma poslal isti pošiljatelj. Preiskovalci sklepajo, da gre za pri sedanjih in septembrskih primerih za različne storilce.

Komentarjev 1
  • erikkk 18:29 24.november 2014.

    Kot pravijo je slovenija tranzitna država za skoraj vse in se pol ni sploh začudit zakaj nebi tud kak primer kor je tale izkoristil kak tujec... da je to naredu kak slovenec, sploh ne vrjamem, mogoče pa le kak ki ...prikaži večki se je spreobrnu v džihadista in islam (samo za te se mi zdi smiselno da imajo kaj s tem), ker žal imamo tud take tu.