Svet
11 ogledov

Strupeno pismo tudi za Obamo

Barack Obama EPA
Potem ko je neznanec na newyorškega župana Bloomberga naslovil dve pismi s strupom, danes prestregli podobno pismo tudi za ameriškega predsednika Obamo.

V ZDA se je, kot kaže, razpasla epidemija pošiljanja pisem s strupom ricin, saj sta bili dve nazadnje poslani tudi na naslov newyorškega župana Michaela Bloomberga. Prvo pismo so prestregli že minuli petek, drugo v nedeljo. Danes pa so prestregli novo sumljivo pismo predsedniku ZDA Baracku Obami.

Tajna služba je potrdila, da so odkrili podobno pismo, kot sta bili dve, naslovljeni na Bloomberga. Pismo Obami je prevzela zvezna policija FBI, ki opravlja dodatne analize. Potrditve, da je bilo tudi pismo Obami okuženo z ricinom, za zdaj še ni, vendar pa je bilo poslano iz istega mesta kot pismi Bloombergu in je imelo podobno vsebino.

Zastrupili so se policisti

Obe anonimni pismi sta vsebovali grozečo vsebino zaradi Bloombergove kampanje proti orožju. Poslani sta bili 20. maja iz mesta Shreveport v zvezni državi Louisiani. Župan je danes izrazil prepričanje, da sta bili pismi poslani kot izraz nasprotovanja njegovim prizadevanjem za večji nadzor nad orožjem.

Eno od pisem je bilo poslano v New York in so ga prestregli v poštni sortirnici. Zaradi lažje zastrupitve z ricinom so se zdravili trije mestni policisti. Drugo pismo so odprli v Washingtonu na sedežu Bloombergove organizacije Župani proti nezakonitemu orožju. Tam se ni zastrupil nihče.

Župan ne bo odnehal boja proti orožju

Tiskovni predstavnik newyorške policije Paul Browne je danes potrdil, da je pisec pisem grozil Bloombergu v povezavi z razpravo o orožju. Bloomberg pa je dejal, da ni jezen in da pisma v ničemer ne spreminjajo realnosti množičnega lastništva orožja v ZDA.

"Letos bodo z orožjem ubili 12.000 ljudi, 19.000 ljudi pa bo z orožjem naredilo samomor. Ne bomo odnehali z našimi prizadevanji. Vem, da govorim v imenu skoraj 1000 županov v koaliciji proti orožju. To je nadloga, ki jo moramo spraviti pod nadzor in jo odpraviti," je dejal Bloomberg.

Aretirali že dva pošiljatelja

FBI je aprila aretiral Everetta Dutschkeja iz zvezne države Missouri, ki je obtožen pošiljanja podobnih pisem z ricinom na naslov ameriškega predsednika Baracka Obame, republikanskega senatorja Rogerja Wickerja in upokojene sodnice. V torek je moral pred sodnika 38-letni Matthew Buquet iz mesta Spokane v državi Washington, ki je poslal takšno pismo na naslov sodišča v domačem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.