Svet
954 ogledov

Študent zavrnil Muskovo ponudbo, sedaj odpira svoje podjetje za sledenje letalom

Elon Musk Epa
Program, ki spremlja Muskove lete, je milijarderju povzročil skrbi glede njegove varnosti.

Jack Sweeney s Floride je zavrnil ponudbo najbogatejšega Zemljana Elona Muska v višini 5000 dolarjev, če bi izbrisal račun na Twitterju, ki spremlja njegovo zasebno letalo. Sedaj pravi, da ga je milijarder blokiral na družbenih omrežjih in da bo nadaljeval z delom v svojem podjetju.

19-letnik je ustvaril še 15 botov in spremlja tudi letala drugih milijarderjev, na primer Bill Gatesovo in Jeff Bezosovo, najbolj znani profil ElonJet, ki ga je lansiral junija 2020, pa ima že več kot 260.000 sledilcev. ElonJet uporablja bot, ki ga je mladi razvijalec naredil za spremljanje Muskovih letov, ki tvitne čas in kraj vzleta in pristanka ter doda čas potovanja.

30. novembra lani je Elon Musk Sweeneyju poslal zasebno sporočilo na Twitterju: "Lahko to vzameš dol? To je varnostno tveganje."

Musk je najstniku ponudil 5000 dolarjev, saj je z odstranitvijo bota želel preprečiti, da bi "nori ljudje" spremljali njegove lete. "Ni mi všeč ideja, da bi me ustrelil norec," je dejal direktor Tesle in SpaceX. Sweeney, študent Univerze Central Florida pa je od njega zahteval 50.000 dolarjev in dodal, da bi ta denar lahko uporabil za šolanje in morda tudi za avto Tesla Model 3.

Musk se na nasprotno ponudbo ni odzval in ga je raje blokiral

Zadnja zasebna sporočila sta si Musk in Sweeney poslala v sredo, 19. januarja, ko je Musk dejal, da se mu ne zdi prav, da mora "plačati za odstranitev". Sweeney je zatem delil pogovor z javnostjo in mu odgovoril, da bi bil zadovoljen tudi s pripravništvom v njegovem podjetju. Musk se na to še ni odzval, naj bi ga pa sedaj na Twitterju blokiral.

Sweeney je izdal, da je oboževalec podjetja SpaceX od prvega lansiranja Falcon Heavy leta 2018. Njegov oče dela za letalsko družbo, kar je že od nekdaj spodbujalo njegovo zanimanje za to področje. "5000 ni dovolj za to, kolikor dobim od tega," je dejal Sweeney za CNN, saj "ne nadomesti ničesar, kot je užitek."

"Ni mi prišel nasproti, zakaj bi mu torej nasproti prišel jaz?," se je spraševal mladi programer za Insider.

Z delom bo nadaljeval

Je pa Sweeney Musku vseeno ponudil nekaj tehničnih nasvetov in mu povedal za program, ki blokira sledenje letov. "Izgleda, da je ta nasvet upošteval," je dejal 19-letnik in dodal, da se zdi, da Musk trenutno program uporablja. Vendar Sweeney lahko polete še vedno spremlja, a je po njegovih besedah to sedaj ''bolj zapleteno''.

Medtem še vedno upa, da se bo Musk vrnil za pogajalsko mizo. Obenem odpira svoje podjetje - imenovano Ground Control -, ki spremlja lete. "Podjetja za sledenje letov imajo milijonske prihodke na leto," je dejal Sweeney. "Že samo majhen del tega, kar naredijo, bi bil zame dober zaslužek."

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.