Svet
6 ogledov

Študentje teroristi v zapor

Pakistansko sodišče je pet mladih Američanov obsodilo na 10 let zapora. Američani naj bi poskušali priti v stik s skrajneži, povezanimi s teroristično mrežo Al Kaida.

Ameriške študente pakistanskega, jemenskega, eritrejskega in egiptovskega rodu, stare med 19 in 25 let, so aretirali 9. decembra lani v mestu Sargoda v Pakistanu. Proces proti peterici, obtoženi terorizma, je potekal za zaprtimi vrati kar v zaporu v Sargodi.

Po navedbah tožilcev so dokazi potrdili, da je peterica načrtovala teroristične napade v Pakistanu in pripravljala zaroto za vojno proti njegovim zaveznikom v Afganistanu, kamor je nameravala potovati.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Sodišče je vsakemu izmed obtoženih zaradi terorizma dosodilo 10 let zapora. Peterici je sicer grozil dosmrtni zapor, ves čas pa so vztrajali, da so nedolžni.

Trdili, da jih mučijo
Med procesom so trdili tudi, da so jih v zaporu mučili in da so žrtve nastavljenega procesa. Med enim izmed prevozov so tako iz tovornjaka odvrgli košček toaletnega papirja, na katerega so zapisali, da jih ZDA, ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) in pakistanska policija mučijo ter da so nedolžni, prosili pa so tudi za pomoč.

V zaporu so jih dejansko večkrat zaslišali agenti FBI. Ameriško veleposlaništvo v Islamabadu je trditve o mučenju in nastavljenem procesu seveda zavrnilo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.