Svet
43 ogledov

Študija: aspirin proti raku na črevesju

Prave ali placebo? Žurnal24 main
Britanski znanstveniki so prišli do zaključka, da bi morali ljudje z velikim tveganjem za pojav raka na črevesju dnevno jemati aspirin.

Jemanje dveh 600-miligramskih tablet na dan je namreč zmanjšalo pojav raka na črevesju za kar 63 odstotkov, študijo povzema britanski BBC.

V študijo je bilo vključenih 861 ljudi z družinsko dedno nagnjenostjo za razvoj raka. Tumor se je razvil pri 19 pacientih, ki so aspirin jemali, in 34 pacientih, ki ga niso. Jemanje aspirina je tako zmanjšalo pojavnost raka za 44 odstotkov. Pri tistih pacientih, ki so aspirin jemali vsaj dve leti, je bilo znižanje pojavnosti raka nižje za kar 63 odstotkov.

Zadnja raziskava pripomore k argumentu za dnevno jemanje aspirina, ki že sicer ščiti proti nekaterim drugim vrstam raka in različnimi vrstami kapi. Po drugi strani pa povečuje nevarnost čira, krvavitev v črevesju, v izjemnih primerih pa lahko tudi sam povzroči kap.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.