Svet
35 ogledov

Študija: mobilniki vplivajo na možgane

Mobilni telefoni vplivajo na delovanje možganov. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Mobilni telefoni vplivajo na delovanje možganov, kažejo izsledki zadnje študije. Ali tudi negativno vplivajo na zdravje, pa še vedno ostaja neznanka.

Raziskava je namreč pokazala, da se delovanje možganov zelo poveča po 50-minutni uporabi mobilnega telefona, in sicer na tistih predelih, ki so v bližini antene mobilnega telefona.

Profesor Patrick Haggard z inštituta za kognitivno proučevanje živčnega sistema na londonski univerzi je za časnik Daily Telegraph dejal, da so rezultati zelo zanimivi in da "predpostavljajo možne neposredne vplive mobilnega telefona na delovanje možganskih funkcij".

Raziskava se sicer ni osredotočala na možne negativne posledice sevanja mobilnega telefona na človekovo zdravje. Kot je znano, nekateri znanstveniki že več let trdijo, da uporaba mobilnega telefona za 40 odstotkov poveča možnost za nastanek možganskega raka.

"Če bodo prihodnje študije potrdile, da imajo mobilni telefoni neposreden učinek na možganski metabolizem, bo zelo pomembno preiskovati, ali takšni učinki lahko vplivajo na zdravje," pravi Haggard.

Kako je potekala študija?
V omenjeni študiji, ki jo je opravila ameriška znanstvenica Nora Volkow, je sodelovalo 47 ljudi. Na obe ušesi jim je postavila mobilni telefon ter pri tem merila možgansko dejavnost.

Ugotovila je, da je bilo delovanje možganov za sedem odstotkov višje, ko sta bila oba telefona prižgana 50 minut, kot pa ob ugasnjenih mobilnih telefonih.

"Rezultati študije dokazujejo, da prevelika uporaba mobilnih telefonov poveča delovanje možganov. Kakorkoli, glede na podatke ne moremo sklepati, da uporaba mobilnih telefonov poveča možnost nastanka raka," je dejala Volkowova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.