Svet
65 ogledov

Študija potrdila: kolonoskopija lahko reši življenja

endoskopija Shutterstock
Številni so se za kolonoskopijo, ki na kratko pomeni pregled debelega črevesja, odločili, da bi čim prej odkrili možnost nastanka raka na debelem črevesju in danki. Študija je potrdila, da lahko poseg pravočasno odkrije spremembe in reši življenja.

Študija je pokazala, da lahko odstranitev polipov v črevesu ter odvzem delčkov tkiva za preiskavo možnost za smrt zaradi raka na debelem črevesju oziroma danki zmanjša za polovico, navaja mreža NBC.

Doslej so strokovnjaki dolgo predvidevali, da ima preiskava pozitivne učinke in da lahko z njo dovolj zgodaj ugotovijo spremembe, ki vodijo k nastanku raka, a šele zdaj so s študijo dokazali, da kolonoskopija tudi statistično poveča verjetnost, da potencialni bolnik dovolj zgodaj začne z zdravljenjem in se tako izogne nevarnosti razvoja bolezni ter v najslabšem primeru smrti, še povzema NBC.

Številni bolniki, ki so razmišljali o kolonoskopiji, se zanjo doslej niso radi odločali zaradi neprijetnosti samega posega.

Preiskave spodbujajo tudi pri nas

V Sloveniji ljudi v zvezi z rakom na debelem črevesju in danki ozavešča program Svit. Kot pojasnjujejo pri njih, gre pri kolonoskopiji za preiskavo, pri kateri s posebnim medicinskim pripomočkom, endoskopom, pogledajo v notranjost debelega črevesa. Preiskava se izvaja s kolonoskopom, to je upogljivo cevjo, sestavljeno iz številnih optičnih vlaken, po katerih se slika črevesne notranjosti prenaša na televizijski zaslon, kar zdravniku omogoča pregled sluznice celotnega debelega črevesa in danke. Kot še pojasnjujejo na Svitovi spletni strani, zdravnik v primeru, da pri preiskavi opazi tumor, odvzame delček tkiva za preiskavo. Odvzeto tkivo pregledajo pod mikroskopom zdravniki patologi in pripravijo patohistološki izvid, ki potrdi ali ovrže sum na raka ali drugo črevesno bolezen, navaja Svit.

Pri nas kolonoskopijo opravljajo v bolnišnicah ali ambulantah, specializiranih za zdravljenje bolezni prebavil, in diagnostičnih centrih, so med drugim zapisali pri Svitu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.