Svet
27 ogledov

"Stvari se da obrniti na bolje - to je sporočilo padca zidu"

Berlinski zid
1/8
EPA
V Nemčiji so obeležili 25. obletnico padca Berlinskega zidu.

S spustitvijo belih balonov v zrak sov Nemčiji okronali obeleževanje 25. obletnice padca Berlinskega zidu, ki je veljal za najmogočnejši simbol delitve med Vzhodom in Zahodom. Njegov padec je po mnenju kanclerke Angele Merkel lahko upanje za krizna žarišča po svetu, nikakor pa se s tem ne sme izgubiti spomin na žrtve, ki jih je terjal.

"Stvari se da obrniti na bolje - to je sporočilo padca zidu," je dejala Merklova. "To je sporočilo še posebej za ljudi v Ukrajini, Siriji, Iraku in številnih drugih regijah našega sveta, kjer so ogrožene ali celo poteptane človekove pravice in svoboščine." Ob tem se je spomnila vseh žrtev razdeljene Nemčije in številnih neuspešnih poskusov bega čez zid. V 28 letih obstoja zidu je pri poskusih pobega iz tedanje Vzhodne Nemčije umrlo najmanj 138 ljudi, več kot 5000 je beg uspel.

Množično slavje s koncerti pod sloganom Pogum za svobodo je popoldne potekalo pred Brandenburškimi vrati, kjer so zvečer ob zvokih Ode radosti spustili v zrak nekaj manj kot 7000 osvetljenih belih balonov, ki so jih v petek postavili na 15 kilometrih nekdanjega zidu skozi mesto. Ob tej priložnosti naj bi se zbralo več kot milijon ljudi.

155 kilometrov dolg in več metrov visok zid, ki je v celoti zaprl tedanji Zahodni Berlin, so začeli graditi avgusta 1961. Njegov padec je predstavljal vrhunec v nizu dogodkov leta 1989, ki so razkrili razpoke v železni zavesi in napovedali padec komunizma. Manj kot leto dni po njegovem padcu, 3. oktobra 1990, je bila Nemčija znova združena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.