Svet
20 ogledov

Su Čijeva opogumlja svoje privržence

Su Čijeva med nagovorom. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Poziv k svobodi, borbi za svoje pravice in ohranitvi upanja.

„Imam jo za svojo mamo. Upam, da bo našo državo popeljala v svetlejšo prihodnost,“ je po izpustitvi mjanmarske borke za demokracijo Aung San Su Či iz hišnega pripora dejal 33-letni Mjanmarec Ko Aje Čo.

Su Čijevo, ki ji podporniki pravijo "dama", je včeraj mjanmarska hunta po sedmih letih vendarle izpustila iz hišnega pripora. V prvem nagovoru svojih privržencev je izpostavila, da se morajo še naprej boriti za svoje pravice, s čimer je napovedala aktivno vrnitev v politiko.

„Če želimo dobiti, kar želimo, se moramo za to boriti na pravi način. Osnova demokratične svobode je svoboda govora,“ je med drugim dejala karizmatična 65-letna Nobelova nagrajenka za mir in svoje sodržavljane opogumljala, naj nikar ne izgubijo upanja.

Aung San Suu Kyi, aung san su %C4%8Di, prvi ve%C4%8Dji nagovor privr%C5%BEencev  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Mjanmar ima veliko naravnih bogastev. 50 milijonov ljudi živi v tej državi, ki leži na strateško ugodnem mestu: med Kitajsko in Indijo. Tako politiko kot gospodarstvo monopolno vodi vojaška oblast. Okoli tretjina prebivalcev živi pod pragom revščine.

Hunti ponudila roko
Politična zapornica – v zadnjih 21 letih je v hišnem priporu preživela skupno kar 15 let – je dejala, da vojaški hunti, ki jo je želela utišati, ne zameri ničesar. Zaradi svoje popularnosti je še naprej velika grožnja hunti. Slednja upa, da bo njena izpustitev dala nekaj legitimnosti rezultatom nedavnih volitev, na katerih je zmagala hunta, po tem ko so vsem, ki bi jih lahko ogrozili onemogočili sodelovanje na volitvah.

 

Časnik Nova luč Mjanmara, ki ga nadzoruje vojaška oblast, je zapisal, da je bila izpuščena zaradi „lepega obnašanja“.

Vodja policije Khin Ji je za časnik dejal, da ji je oblast pripravljena ponuditi vso pomoč, ki jo potrebuje.

Z delom začela takoj
Takoj po izpustitvi se je sestala z nekaterimi člani svoje stranke Narodne lige za demokracijo. Pričakujejo, da se bo najprej lotila obnove stranke, ki se je oslabila – del se je celo odcepil – po tem, ko so se odločili, da bodo bojkotirali volitve. Pri tem bo najverjetneje imela precejšnjo podporo, saj jo tudi ostale prodemokratične stranke vidijo kot svojo vodjo.

„Vidimo jo kot vodjo naroda, ne pripada le eni stranki. Pripada celotnemu narodu,“ je dejal Khin Maung Sve, vodja Narodne demokratične sile, v kateri so združeni tisti, ki so zapustili Narodno ligo za demokracijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.