Svet
12 ogledov

Su Čijevo bodo izpustili

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Mjanmarsko opozicijsko voditeljico bodo izpustili iz hišnega zapora. V hišnem priporu je preživela večino zadnjih 20 let.

Aung San Su Čijevo bo mjanmarska vojaška hunta izpustila po volitvah 7. novembra.

Kazen se ji izteče 13. novembra, sodelovanje na volitvah, prvih v državi po 20 letih, pa so ji prepovedali. V zapor so jo poslali, ker je na njeno posest vdrl neki Američan, s čimer je po mnenju sodišča Nobelova nagrajenka kršila pravila hišnega pripora.

1990 zmagali, letos razpuščeni
Njena Narodna liga za demokracijo (NLD) je leta 1990 prepričljivo zmagala na volitvah, a ji vojaška hunta, ki Mjanmaru vlada že pol stoletja, nikoli ni dovolila prevzeti oblasti. Večino zadnjih 20 let je opozicijska voditeljica preživela v zaporu in hišnem priporu.

Na volitvah sicer ne bo sodelovala niti stranka NLD, ki je bila sredi septembra celo razpuščena skupaj s še devetimi strankami. Stranka je sicer prenehala delovati že maja, ko je sporočila, da bo zaradi nepoštenih pravil bojkotirala volitve. Mednarodna skupnost je take volitve že ocenila kot nepoštene.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.