Svet
17 ogledov

Su Kjijeva zapustila dom, tri velesile proti sankcijam

Opozicijska voditeljica se je sestala z mjanmarskim vodstvom, a vsebina pogovor Žurnal24 main
Vsebina pogovorov med mjanmarsko opozicijsko voditeljico Aung San Su Kji in mjanmarskim vodstvom še ni znana.

Borka za človekove pravice, prodemokratična opozicijska voditeljica in Nobelova nagrajenka za mir Aung San Su Kji, je danes zapustila svoj dom v mjanmarski prestolnici Yangon in odšla na sestanek s predstavnikom mjanmarske vlade, je sporočil neimenovani diplomat. Aung San Su Kji je zadnjih dvanajst let preživela v hišnem zaporu. Diplomat je razkril še to, da so se trije avtomobili pripeljali do doma Aung San Su Kji in jo odpeljali do vladnega poslopja. Tam naj bi se srečala s posebnim odposlancem za pogovore z njo, generalom Aung Kyijem in drugimi predstavniki mjanmarske vlade, vendar vsebina dobro uro trajajočih pogovorov še ni znana. Prav tako pa še ni jasno, ali je do srečanja z omenjenim generalom res prišlo.

Tri velesile še vedno proti sankcijam
Kitajska, Rusija in Indija so medtem znova zavrnile sankcije proti mjanmarski vojaški hunti. Kot je po srečanju s posebnim odposlancem ZN za Mjanmar Ibrahimom Gambarijem danes poudaril kitajski državni svetnik Tang Jiaxuan, bi se morala mednarodna skupnost po zatrtju prodemokratičnih protestov v Mjanmaru namesto za sankcije in pritisk odločiti za "konstruktivno podporo" ter podpreti dialog med oblastmi in prebivalstvom. Že v sredo pa so se v mestu Harbin na severovzhodu Kitajske sestali kitajski, ruski in indijski zunanji minister ter soglasno zavrnili sankcije ZN. Državni kitajski mediji so povzeli besede ruskega ministra Sergeja Lavrova, da lahko pritisk na hunto razmere le še poslabša in sproži novo krizo. Indijski minister Pranab Mukherjee je menil, da je treba predvsem podpreti prizadevanja misije ZN in ne uvajati sankcij.

Gambari bo Mjanmar obiskal novembra

Ibrahim Gambari si bo razmere v Mjanmarju še enkrat ogledal predvidoma v prvem tednu novembra. © AFP

 
Posebni odposlanec ZN Ibrahim Gambari bo sicer predvidoma v prvem tednu novembra že drugič obiskal Mjanmar, za njim pa bo v Yangon prispel še posebni poročevalec ZN za človekove pravice Paulo Sergio Pinheiro . Slednji je v sredo v New Yorku povedal, da je položaj v Mjanmaru štiri tedne po zatrtju protestov še vedno skrb vzbujajoč, saj dobiva poročila o mučenju in celo smrtih zapornikov, zlorabah, izginotjih in podobnem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.