Svet
16 ogledov

Sudan in Južni Sudan dosegla sporazum o nafti

Nafta sod istockphoto Žurnal24 main
Sudan in Južni Sudan sta dosegla sporazum o delitvi dohodkov iz naftne industrije. Glede proizvodnje in izvoza nafte pa se strani še pogajata.

"Strani sta se dogovorili glede vseh finančnih dogovorov glede nafte," je ob robu pogajanj med Sudanoma v prestolnici Etiopije sporočil posrednik Afriške unije Thabo Mbeki. Zdaj naj bi se pogovori nadaljevali o nadaljnjih korakih, "kot so, kdaj naj naftna podjetja začnejo s proizvodnjo in izvozom", je še dodal. Kdaj pa naj bi se pogajanja med državama nadaljevala, ni navedel.

Državi sta v sporu predvsem zaradi vprašanja točne razmejitve z nafto bogatega obmejnega območja ter uporabe naftne industrije v Sudanu. V Južnem Sudanu, ki se je osamosvojil pred letom dni, je približno dve tretjini naftnih polj, medtem ko je naftna industrija, preko katere poteka izvoz, ostala v Sudanu.

Zaradi spora je Južni Sudan januarja ustavil proizvodnjo nafte, pa čeprav ta predstavlja kar 98 odstotkov prihodkov države. S tem pa so ogrozili gospodarstvi obeh držav, zaradi česar so se spori še okrepili in znova je spregovorilo tudi orožje. Z mejnega območja je zaradi spopadov, za katere obe strani obtožujeta druga drugo, pobegnilo prek 200.000 ljudi, Združeni narodi pa opozarjajo na humanitarno katastrofo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.