Svet
8 ogledov

Sum vohunjenja v Renaultu

Naslednje dejanje zgodbe naj bi bilo znano v nekaj dneh. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Francoski proizvajalec avtomobilov Renault je v ponedeljek suspendiral tri vodilne osebe, ki so osumljene industrijskega vohunjenja. Minister za gospodarstvo je zadevo že označil za zelo resno.

Med tremi suspendiranimi je tudi član upravnega odbora Renaulta. Po besedah predstavnikov podjetja naj bi bili v domnevno vohunjenje vpleteni ljudje na "ekstremno strateških“ položajih.

"Preiskava, ki je trajala več mesecev, nas je pripeljala do dokazov, da so trije zaposleni delovali v nasprotju s kodeksom Renaulta in s tem zavestno in namenoma ogrozili premoženje podjetja," so sporočili iz družbe.

Gospodarski minister Eric Besson ocenjuje situacijo kot zelo resno. "Še enkrat vidimo, s kakšnimi tveganji se soočajo naša podjetja na področju industrijskega vohunjenja in ekonomskega obveščevanja," je dejal Besson. Francija ima 15-odstotni delež v Renaultu.

Ogrožen nov program?
Neimenovani vir je razkril, da naj bi bili v podjetju zaskrbljeni, da je ogrožen njihov novi program električnih vozil. V program, vreden 4 milijarde evrov, poleg Renaulta investira tudi Nissan.

Renault naj bi nov strateški načrt predstavil februarja. Pričakovati je, da se bodo osredotočili na razvoj električnih vozil in povezovanje z Nissanom, kar bi jima omogočilo rast na svetovnih trgih.

Preiskava se nadaljuje
Če bi se izkazalo, da so trije osumljeni izdajali podatke, bodo najverjetneje ostali brez službe. "Notranja preiskava se nadaljuje, odločitev pa bo sprejeta v prihodnjih dneh," je dejal vir blizu podjetja. "V devetih od desetih primerov tovrstnemu suspenzu (brez plačila) sledi odpustitev," še dodaja vir. Nek drugi vir pa izpostavlja dejstvo, da tovrstni suspenzi ne trajajo dolgo.

Neimenovani strokovnjak meni, da bo težko dokazati, da gre za vohunjenje, saj bi lahko šlo za nepazljivost. Navdušen zaposleni bi lahko v afektu preveč razkril na spletnem forumu. V dobi interneta in socialnih medijev informacije lahko zelo hitro zaokrožijo.

Besson ocenjuje, da to pomeni tveganje za vso francosko industrijo. "Izraz 'ekonomska vojna', čeprav včasih neustrezen, je v tem primeru primeren. To moramo v prihodnje nadzirati," meni Besson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.