Svet
8 ogledov

Sumljiv paket za Angelo Merkel

Policija je poostrila varnostne ukrepe okoli stavbe kanclerjevega urada. (Foto: Žurnal24 main
Nemška policija je na uradu nemške kanclerke Angele Merkel odkrila sumljivo pošiljko. Na letališčih so medtem poostrili varnostne ukrepe.

"Sumljiv paked so odkrili na oddelku za pošto urada kanclerke," je povedal tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert in dodal, da Angele Merkel takrat ni bilo v stavbi, saj je na obisku v Belgiji. "Ni izključeno, da je pošiljka vsebovala eksploziv. Preiskava je v teku, poškodovan ni bil nihče." Spiegel poroča, da so sumljivi paket odkrili okoli 13. ure, kot pošiljatelj pa naj bi bilo na pošiljki navedeno grško gospodarsko ministrstvo. Kanclerjevega urada zaradi domnevno nevarne pošiljke niso evakuirali, so pa poostrili varnostne ukrepe.

Grčijo sta sicer danes pretresla dva bombna napada na ruskem in švicarskem veleposlaništvu, poleg tega pa so policisti v Atenah deaktivirali še tri bombe. V ponedeljek je v prostorih zasebnega dostavljalskega podjetja v Atenah eksplodiral paket-bomba, policija pa je pozneje sporočila, da je sta imela osumljenca pri sebi dva paketa, od katerih je bil eden namenjen francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju. Sumljiva paketa z bombnima napravama so v petek našli tudi v Dubaju in na letališču v Londonu, pošiljki pa sta bili namenjeni v ZDA. V številnih mestih so zato okrepili varnostne ukrepe.

Bela hiša je v Jemen v ponedeljek napotila ameriške strokovnjake za varnost in boj proti terorizmu, ki sodelujejo pri preiskavi. V preiskavi sodelujejo tudi Združeni arabski emirati, ki se trudijo, da bi s pomočjo serijske številke mobilnega telefona, ki je bil vgrajen v bombo, najdeno v Dubaju, in tiskalnika, v katerem je bila bomba skrita, prišli do sledi, ki bi jih lahko pripeljale do osumljencev. Z Jemnom tesno sodeluje tudi Velika Britanija, ki je o napadu razpravljala na izredni seji posebne enote Kobra.


ZDA, Nemčija in Francija so medtem izdale začasno prepoved uvoza tovora iz Jemna, Jemen pa je v ponedeljek naznanil zaustavitev vsega tovornega prometa iz države, prav tako so poostrili splošne varnostne ukrepe na vseh jemenskih letališčih. Številne države so tudi sicer na svojih letališčih uvedle poostrene varnostne ukrepe.

Bombi izdelani profesionalno
Bombi so preiskovalci našli v pošiljkah, ki so bile iz Jemna poslane na naslov judovskih organizacij v Chicagu. Oba paketa sta vsebovala industrijski kemični eksploziv PETN, bombi pa sta bili narejeni tako, da bi ju lahko sprožili na daljavo z mobilnim telefonom. Napravi sta bili izdelani zelo profesionalno, način, kako sta bili narejeni, pa naj bi bil podoben tistemu, ki ga uporabljajo teroristične organizacije, kot je Al Kaida. Informacija, na podlagi katere so preiskovalci našli bombe, naj bi prišla od nekdanjega člana teroristične mreže Al Kaida Džaberja al Faifija, ki se je oblastem v Savdski Arabiji predal pred dvema tednoma.

Aretirali napačno dekle
Oblasti v Jemnu so v soboto aretirale 22-letno študentko medicine Hanah al Samavi, ki je bila osumljena pošiljanja paketov z bombami, saj so na seznamu pošiljk, namenjenih sinagogam v Chicagu, odkrili številko njenega mobilnega telefona. V nedeljo so se pojavila ugibanja, ali je dekle morda žrtev kraje identitete. 22-letnico so nato izpustili, saj naj ne bi prijeli prave osebe. Jemenske oblasti tako intenzivno nadaljujejo z iskanjem pošiljateljice paketov, je v ponedeljek v Sani povedal predstavnik jemenskega notranjega ministrstva. Glavni osumljenec za izdelavo bomb pa ostaja 28-letni Ibrahim Hasan al Asiri, sicer glavni bombni strokovnjak Al Kaide v Jemnu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.