Svet
7 ogledov

Sumljivih še vsaj 26 pošiljk

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Potem ko so v Veliki Britaniji in Dubaju našli dve bombi, o novih sumljivih pošiljkah poročajo iz Jemna. Sumljivih naj bi jih bilo 26.

Preiskava naj bi bila zgolj rutina, saj naj ne bi bilo nobenih znakov, da pošiljke vsebujejo eksploziv. Član jemenske obveščevalne službe je dejal, da so nekatere med temi pošiljkami že zapustile državo. Oblasti izprašujejo delavce na letališču, pa tudi zaposlene v lokalnih podjetjih, ki sodelujejo s podjetjema FedEx in UPS. Na podlagi tako pridobljenih dokazov si želijo ustvariti čim bolj jasno sliko o ljudeh, ki stojijo za dogodkom.

"Preprečili nov napad"
Ameriški predsednik Barack Obama je prepričan, da so sinoči preprečili nov teroristični napad. Varnostne službe se bojijo, da obstaja še več bomb. Tista v Dubaju ima "pečat Al Kajde". „Bomba je bila narejena profesionalno. Povezana je bila s sim kartico prenosnega telefona, ki je bila skrita v notranjosti bombe. Ta taktika nosi pečat Al Kajde,“ pravijo na dubajski policiji, ki je prestegla enega izmed letal z bombo na krovu, ki je bil namenjen v ZDA.

„Eksploziv bi povzročil močno eksplozijo,“ je za CNN dejal neimenovani vir, ki sodeluje pri preiskavi bomb, ki so ju sinoči našli v tovornih letalih v Veliki Britaniji in Dubaju. Oba paketa izvirata iz Jemna, trdnjave Al Kajde na Arabskem polotoku, namenjena pa sta bila judovskima organizacijama v Chichagu. V vseh sinagogah so zato že poostrili varovanje, poročajo svetovni mediji.

V trupih letal bi nastali ogromni luknji in letali bi strmoglavili. Obe podtaknjeni bombi sta vsebovali izredno močan eksploziv PETN. Le šest gramov ga je dovolj za močno eksplozijo. Vir CNN je tudi povedal, da bi bili bombi očitno sproženi s pomočjo prenosnega telefona.

Strah pred novimi bombami
Varnostne službe se bojijo, da je v ZDA še več takšnih skritih bomb, ki se lahko vsak čas sprožijo, zato poostreno pregledujejo vse tovornjake in tovorna letala. Ameriški predsednik Barack Obama opozarja, da sta bombi „prepričljiva teroristična grožnja“.

Obama je v zvezi z zadnjim dogajanjem že govoril s savdskim kraljem Abdulahom in britanskim premierjem Davidom Cameronom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.