Svet
412 ogledov

Sunak: "Jasno je, da je prišlo do resne kršitve"

Rishi Sunak Profimedia
Britanski premier je odstavil predsedujočega britanske konservativne stranke Zahawija.

Britanski premier Rishi Sunak je danes odstavil predsednika konservativne stranke Nadhima Zahawija, potem ko je preiskava morebitnega izogibanja davkom pri Zahawiju v času, ko je bil še finančni minister v prejšnji vladi, pokazala resne kršitve ministrskega kodeksa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sunak je v pismu Zahawiju sporočil, da je po preiskavi, ki je bila opravljena v nekaj dneh, "jasno, da je prišlo do resne kršitve ministrskega kodeksa" zaradi izogibanja davkom v času, ko je bil še finančni minister v prejšnji vladi. Preiskavo je sicer na prošnjo Sunaka opravil njegov svetovalec za etiko Laurie Magnus.

Britanski premier je še v sredo v parlamentu zagovarjal svojo odločitev o imenovanju Zahawija za predsedujočega konservativne stranke. Kot je takrat dejal, so se težave Zahawija, povezane z davki, dogajale, še preden je postal premier.

Davek je bil sicer povezan z deležem v javnomnenjski družbi YouGov, ki jo je Zahawi soustanovil leta 2000, preden je postal poslanec. Zahawi pa ni plačal davka, zato je to od njega zahtevala davčna uprava.

Po poročanju BBC je kasneje z davčno upravo sklenil poravnavo v višini 5,5 milijona evrov. Do te naj bi prišlo med julijem in septembrom lani, ko je bil še minister. Zahawi je omenjeno poravnavo pred dnevi potrdil in dodal, da je bila prvotna odločitev, da ne plača davka, "nepazljiva in nenamerna" napaka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.