Svet
9 ogledov

Supertajfun ujel na kamero

tajfun Filipini Reuters
James Reynolds, lovec na nevihte, je prišel na Filipine, da bi posnel tajfun Haiyan v vsej njegovi moči. In to mu je tudi uspelo.

James Reynolds je na Filipine prispel še ravno pravi čas, da je posnel najmočnejši tajfun, ki je pustošil po Zemlji. Z ekipo so prispeli v mesto Tacloban, kjer so snemali na tako imenovani točki nič. Ko je na mesto padla noč, je mesto zajel še požar. "Povsod je bila voda, a še vedno je ni bilo dovolj, da bi pogasila požar," je dejal Reynolds. Morju vode je sledilo morje plamenov.

"Ulica je bila v ognju, ogenj je divjal nenadzorovano," je za CNN v telefonskem pogovoru razkril Reynolds. "Po pravici povedano – imel sem občutek, da gre za film o katastrofi. Tako hudo je bilo, da se je zdelo nerealno."

"Brez dvoma je bil to najbolj katastrofičen dogodek, ki sem mu kdajkoli bil priča na lastne oči," je dejal o supertajfunu. "Da dejansko greš skozi takšno katastrofo, ko se dogaja, in da si tukaj po njej, se ne more primerjati z ničemer. To bo najbrž edinkrat v mojem življenju."

Snemanje Haiyana se za Reynoldsa in ekipo ni končalo povsem brez posledic. Eden od članov ekipe je utrpel poškodbo noge, uničen pa je tudi velik del njegove opreme. Pri snemanju si je tako pomagal tudi z majhno rezervno kamero in iphonom.

Zavetje poiskali v hotelu

Vrhunec poplav so snemali iz hotela, v katerem so si poiskali zavetje, saj je bil hotel stavba, ki se je takrat zdela najvarnejša. "Voda je prihajala povsod, celo v center hotela in moja kamera je odpovedala. Baterije so se izpraznile, elektrike ni bilo," je povedal. Gostje v prvem nadstropju so bili ujeti in so iskali izhod skozi okna. "Odložili smo kamere in šli pomagat tem ljudem, saj bi se sicer utopili." 

Omenjeni hotel si je Reynolds z ekipo izbral, ker je bil zgrajen iz betona, je bil dlje od obale in je imel štiri nadstropja. "Na vrhuncu nevihte je bilo tuljenje vetra oglušujoče. Lahko smo slišali, kako so razbitine letele po zraku. Na trenutke si lahko čutil, kako se je ves hotel tresel."

Ko je tajfun prešel Tacloban, so z vrha hotela posneli, kako je tema zajela mesto, že v naslednjem trenutku pa so nebo razsvetlili ognjeni zublji. "Obris mesta je razsvetlil ogenj. Mesto je zagorelo. Bilo je nadrealno." Na vprašanje, ali bi se še enkrat podal na takšen lov za tajfunom, je Reynolds pritrdil. A ne takoj.

Komentarjev 1
  • erikkk 09:11 11.november 2013.

    da je moški vitek še nakako ...da pa so ga same kosti pa je ogabno ... tako hujšanje da ravno nasproten effekt...po 35 letu pa je tak človek dokazano nepopravljivo hudo postaran saj si nevede pokuri ...prikaži več vso mladostno maščobo .. zato zmerno hujšanje da do idealne teže... ne pa do teže okostnjaka ...