Svet
30 ogledov

Suša uničuje Kalifornijske sanje

Suša v Kaliforniji
1/7
Profimedias
Vse bolj postaja jasno, da ne gre za ciklično dogajanje, ampak trajno spreminjanje klime.

"Več kot stoletje je bila Kalifornija država, kamor so se zgrinjale množice, ki so si želele boljšega življenja - 424 kvadratnih kilometrov gora, kmetijske zemlje in obale se je svetilo v ambicijah in sanjah, denarju in lepoti," za New York Times pišejo avtorji Adam Nagourney, Jack Healy in Nelson D. Schwartzapril. Kalifornija je bila simbol možnosti, a sedaj jo je kaznovala suša in do nepojmljivi ukrepi države, ki je pretekli teden omejila porabo vode. "Vse to nas sili k premisleku, ali stremljenje k neskončni rasti, ki je tako dolgo poganjalo državni razvoj, ni naletelo na omejitve narave." Nekatere študije kažejo, da je suša najhujša v več kot tisoč letih, stanje se je zaradi globalnega segrevanja še poslabšalo.

POGEJTE: Suša v Kaliforniji na preizkušnjo postavlja neskončno rast

Guverner Kalifornije Jerry Brown je v sredo ukazal omejitev porabe vode, saj se ta ameriška zvezna država sooča z enim najhujših sušnih obdobij v svoji zgodovini. Raven podtalnice je najnižja v 65 letih, dva glavna vodna rečna rezervoarja pri Sacramentu in San Joaquinu pa sta od leta 2011 izgubila okoli 15.000 milijard litrov vode na leto.

Za 25 odstotkov nižjo porabo vode

Za napolnitev vodnih zalog Kalifornija potrebuje 35.000 litrov dežja in Brown je vsem naseljem v Kaliforniji ukazal, da morajo zmanjšati porabo za 25 odstotkov od ravni leta 2013.

"Smo sredi suše zgodovinskih razsežnosti, kar zahteva ukrepanje brez primerjave. Moramo stopiti skupaj in varčevati z vodo na vse mogoče načine," je dejal guverner na novinarski konferenci, ki je potekala na prostem v gorovju Sierra Nevade pri vrhu Echo, kjer prvič doslej ni snega, ampak le suha trava.

Brown je že v začetku lanskega leta prebivalce države pozval, naj zmanjšajo porabo vode za 20 odstotkov, kar se ni zgodilo. Poraba je padla le za deset odstotkov in sledil je izvršni ukaz.

"Zelena trava pred hišo je stvar preteklosti"

"Živimo v časih, ko je zamisel o lepi zeleni travi pred hišo stvar preteklosti," je dejal Brown in izvršni ukaz med drugim prepoveduje tudi zalivanje okrasnih javnih travnatih površin.

Največji zapravljivec vode v Kaliforniji je sicer kmetijstvo. Izvršni ukaz tega področja ne zadeva.

Komentarjev 1