Svet
15 ogledov

Svarilo Američanom in Britancem

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
ZDA najavljajo opozorilo državljanov, da naj ne potujejo v Evropo zaradi možnosti „masovnih terorističnih napadov“. Opozorilo je izdala tudi britanska vlada.

Ameriško zunanje ministrstvo je izdalo opozorilo, v katerim svari ameriške turiste pred potovanjem v Evropo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bi lahko bili javni transportni sistemi in druge s turizmom povezane točke v Evropi tarča terorističnih napadov. Opozorilo je izdala tudi britanska vlada, ki svoje državljane opozarja pred potovanjem v Francijo in Nemčijo. Opozorilo pred nevarnostjo terorizma je zvišala s stopnje "visoka" na "splošno nevarnost".

Glede na opozorila varnostnih služb, ki so bila tekom iztekajočega se tedna objavljena zlasti v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Belgiji in na Švedskem, Al Qaida pripravlja napade na mesta, kjer se zbirajo velike množice ljudi.

Izhajajoč iz istih opozoril varnostnih služb so državljani omenjenih evropskih držav, ki izhajajo iz Pakistana ali Afganistana pod posebnim nadzorom varnostnih organov. Pakistan, Velika Britanija in Nemčija iščejo možne napadalce in prestrezajo njihove telefonske pogovore. Ključ za uničenje celice Al Qaide, ki naj bi pripravljala napade po Evropi, naj bi bil Pakistan.

Iz Amerike sicer prihajajo domneve, da naj bi bila ključna figura v pripravi serije usklajenih napadov po Evropi ravno Osama Bin Laden. Vključitev prvega moža Al Qaide v pripravo napadov pa naj bi dajalo slutiti, da je teroristični organizaciji izjemno pomembno doseči odmeven „uspeh“ v obdobju, ko se jim sestava krni in ko naj bi vse težje pridobivali nove člane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.