Svet
22 ogledov

Švedi: Vdrli so nam pod morjem

Sledi podmornice EPA
Švedi pravijo, da imajo dokaze, da je majhna podmornica sredi oktobra res vdrla v njihove teritorialne vode.

"Lahko izključimo druge razlage. Ugotovljeno je bilo, da je tuja sila pod vodo kršila švedsko ozemlje," je na novinarski konferenci povedal vrhovni poveljnik švedske vojske Sverker Göranson.

S sonarsko fotografijo, na kateri so vidne sledi na morskem dnu, tako potrjujejo, da največja švedska vojaška operacija v zadnjih letih ni bila zaman.

Majhna podmornica je po švedskih trditvah vdrla njene teritorialne vode sredi oktobra. Švedske vojaške ladje, letala in vojaške enote so teden dni iskale skrivnostno plovilo, ki naj bi ga opazili pri morju blizu prestolnice Stockholm.

Ne vedo, katera država jo je poslala

A čeprav so senzorji obrambnih sil potrdili vdor podmornice, je Göranson priznal, da niso uspeli ugotoviti, iz katere države izvira.

Švedski premier Stefan Löfven in obrambni minister Peter Hultqvist, ki sta bila prav tako prisotna na novinarski konferenci, sta vdor v teritorialne vode označila za "zelo resen" in "nesprejemljiv".

"Vsi, ki premišljujejo o nezakonitem vstopu na švedsko ozemlje, naj se zavedajo velikih tveganj. Svojo ozemeljsko celovitost bomo branili z vsemi sredstvi," je zatrdil Löfven.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.