Svet
11 ogledov

Švedi zbirajo Rome

Romi švedska Reuters
Policija za boj proti kriminalu zbrala 4.000 imen Romov, med njimi tisoč otrok.

Ugled Švedske, ki velja za zgled strpnosti, je močno načet. Policija na jugu Švedske je namreč pripravila tajni seznam več kot štiri tisoč imen večinoma pripadnikov romske skupnosti oziroma ljudi, ki so z njimi tesno povezani, je razkril časnik Dagens Nyheter. Med njimi je več kot tisoč imen otrok, nekaterih mlajših od dveh let, pa tudi imena ljudi, ki so že več let pokojni. Razkritje je sprožilo šok in val jeze po vsej državi, poroča BBC.

Policija se brani, da je seznam namenjen za pomoč boju proti nasilju v južni Švedski in da kljub imenu – Kringresande oziroma Popotniki – nima etnične podlage. Po švedski zakonodaji je nezakonito zbiranje podatkov, ki temelji izključno glede na človekovo etnično pripadnost. "Ko sem to videl, sem se ustrašil," je dejal novinar Adam Szoppe, ki na nacionalnem radiu vodi romsko oddajo. Ugotovil je, da je na seznamu skupaj z ženo in tremi otroki od skupno štirih.

"Zločin iz sovraštva"

"Register predstavlja zločin iz sovraštva," je opozorila Maria Leissner, nekdanja vodja liberalne stranke, ki je raziskovala obravnavo Romov in ugotovila, da so "Romi skoraj povsem izključeni iz družbe". V poročilu tudi piše, da je približno 80 odstotkov Romov brezposelnih in da večina otrok ni dokončala osnovne šole. "Učitelji niso verjeli vame. Še v srednji šoli so me spraševali, ali znam peti in plesati, ter niso verjeli, da bom maturiral," je povedal Szoppe.

Dva policista sta zaradi morebitnih kaznivih dejanj v povezavi z registrom v preiskavi. Po besedah policije pa bodo seznam zmanjšali. Vodja švedske policije Bengt Svensson je priznal, da je prišlo do napak: "Stopnja zaupanja Romov do policije je bila tako ali tako nizka. Zdaj smo pod ničlo in trajalo bo dolgo, dolgo časa, da nam bodo zaupali tako kot prej."

Komentarjev 5
  • kapibara 14:08 05.december 2013.

    Že vedo zakaj ! Svenssen je pa tud "bilko de bilko"..Do sedaj zaupanje nizko, sedaj pod ničlo,trajalo dolgo časa, da nam bodo zaupalo kot prej..!! ?? torej koliko,dobesedno minimum od plusa, nad nulo..Preberite si kultno izjavo od Avstr. prdesednika,ki kroži ...prikaži več po netu, glede njihovih prselncov..

  • kapljač 14:02 05.december 2013.

    Ko bi se romi tudi za milimeter prilagodili..

  • KLOBO 13:37 05.december 2013.

    TUDI SLOVENIJA IMA REGISTER TE CIGANSKE POPULACIJE IN SICER CSD, KO JIM IZPLAČUJE 21 V MESECU NAGRADE ZA LOPOVŠČINE, KI JIH POČNEJO !! A NE STROJANI, KOLIKO VAS JE ŽE TAM V ROJAH IN KOLIKO DOBITE NA GLAVO !!