Svet
43 ogledov

Švedska bo izgnala 80 tisoč beguncev

begunci EPA
Švedski notranji minister je dnaes napovedal, da bo Švedska izgnala 80 tisoč beguncev, ki so v državo prispeli lani in katerih prošnje za azil so bile zavrnjene.

"Po prvi oceni gre sicer za 60 tisoč ljudi, vendar številka lahko naraste tudi do 80 tisoč," je napovedal švedski notranji minister Anders Igeman. Dodal je, da je vlada že poslala zahtevo policiji in ostalim pristojnim organom, da organizirajo njihovo deportacijo.  Če bi šlo za običajne postopke vračanja neuspešnih prosilcev, bi jih vračali z rednimi leti, vendar pa bodo ob tako visokih številkah morali uporabiti čarterske lete, je še napovedal minister.

Švedski urad za migracije je v letu 2015 obravnaval 58.800 prošenj za azil, odobrili so jih približno 55 odstotkov, zaradi česar je minister Ygeman postavil omenjene ocene. Švedska, ki ima nekaj manj kot deset milijonov prebivalcev, je lani sprejela več kot 160.000 prosilcev za azil. Na glavo prebivalca je najbolj obremenjena država članica Evropske unije.

Britanci bodo sprejeli begunske otroke

Velika Britanija je medtem napovedala, da bo sprejela otroke begunce, ki so bili ločeni od svojih staršev. "Kriza v Siriji ter dogajanje na Bližnjem vzhodu in severu Afrike so razdvojili otroke od njihovih staršev in družin," je poudaril britanski minister za imigracije in najavil, da je britanska vlada prižgala zeleno luč za sprejem takšnih otrok.

Natanko koliko jih bodo sprejeli, še ni znano, so pa že pred uradno odločitvijo vlade Združeni narodi omenjali številko tri tisoč.

Komentarjev 12
  • Avatar čavez
    čavez 18:33 29.januar 2016.

    Iztrebite že enkrat to golazen iz Evrope.

  • Avatar čavez
    čavez 12:18 29.januar 2016.

    Do sedaj niso odpeljali niti enega imigranta le kje je teh 80. tisoč.

  • erikkk 06:13 29.januar 2016.

    Z čarterskimi leti bi morala tud nemčija deportirat migrante ... tako je tudi pred meseci nekaj omenjala ... zdaj pa se mi zdi da je to dolžna storiti ne pa evropske države posiljevat s kvotami ... kar so ...prikaži več pripeljal v EU naj zdaj lepo z leti vozijo nazaj ...