Svet
1236 ogledov

Švedi ne dajo človeka, ki ga hoče Erdogan. Kaj bo z Natom?

Recep Tayyip Erdogan Profimedia
V zameno za potrditev pri sprejemu v NATO, bi morala Švedska Turčiji izročiti novinarja Bulenta Kenesa. To izročitev so sedaj preklicali.

Švedsko vrhovno sodišče je v ponedeljek zaustavilo izročitev izgnanega turškega novinarja Bulenta Kenesa. Izročitev novinarja je bila ključna zahteva Ankare za potrditev švedskega vstopa v NATO.

Po navedbah sodišča je pri izročitvi nekdanjega odgovornega urednika dnevnika Zaman prišlo do več ovir. Turčija namreč novinarja obtožuje vpletenosti v poskus strmoglavljenja predsednika Recepa Tayyipa Erdogana leta 2016.

Nekatere obtožbe zoper Kenesa na Švedski ne veljajo za zločine, kar je poleg narave primera in njegovega statusa begunca onemogočilo izročitev. Zaradi tega vlada ne more ustreči prošnji za izročitev, poroča AFP.

Bulent Kenes | Avtor: Profimedia Profimedia
Kenes je ena izmed 12 oseb, katerih izročitev je zahteval Erdogan v zameno za sprejetje Švedske v NATO.

Turčija edina država, ki še ni podprla članstva

Poleg Madžarske, ki naj bi članstvo Švedske in Finske potrdila v začetku leta 2023, je Turčija edina država, ki grozi, da bo državama preprečila vstop v NATO.

Turčija se je vzdržala sprejetju prošenj za članstvo, čeprav je junija z obema državama že dosegla dogovor. Ankara je zatrdila, da od Švedske pričakuje strožje ukrepe glede več težav, vključno z izročitvijo kriminalcev.

Novembra je švedski predsednik vlade Ulf Kristersson odpotoval v Turčijo, kjer se je sestal z Erdoganom, z namenom, da se pogovorita o perečih težavah. Med skupno novinarsko konferenco je Erdogan poimenoval Kenesa kot eno izmed oseb, za katero želi, da jo Švedska izroči.

pretep turčija parlament Svet Pretep v parlamentu, poslanec v bolnišnici Jacqueline Jackie Kennedy Svet Vlada ZDA objavila dokumente o atentatu na Kennedyja: Razkrili so tole ...
Komentarjev 7
  • jakec1575 17:58 21.december 2022.

    erdogan, je mentalni klošar, bandit in pimp v eni osebi. kurdom ne seze do kolen. bandit genocidni. nima jajc priznat genocida nad armenci.

  • bobubob 14:55 20.december 2022.

    Še zadnji 'krik poslednjih pravih vikingov' pred popolno utopitvijo v globalistični gnojnici.

  • Kmodri 18:21 19.december 2022.

    Turčijo skupaj z Erdoganom vreči ven iz NATA!