Svet
21 ogledov

Švedski liberalci želijo uzakoniti splav za očete

Nosečnost Shutterstock
Predlog švedske liberalne stranke želi izenačiti pravice očetov, da bi lahko dosegli tako imenovani pravni splav.

Švedska liberalna stranka je poskrbela za žolčno debato na Švedskem, potem ko je mlado krilo stranke predlagalo uzakonitev pravice do "moškega splava". 

Predlog pravi, da bi morali imeti mladi Švedi pravico do enakovredne odločitve o tem, ali si želijo imeti otroka, ki so ga zaplodili. 

Predlog zakona sicer prepušča pravico materi, da donosi otroka, vendar pa bi imeli očetje vse do 18. tedna nosečnosti pravico po "pravnem splavu", s katerim bi se odvezali vsakršne odgovornosti, a tudi pravic do otroka. 18. teden je sicer tudi skrajna meja, ko se ženska na Švedskem lahko odloči za splav.

"Očetje bi morali imeti enake pravice pri izbiri, ali si želijo postati starš," je po poročanju Aftonbladeta dejal Marcus Nilsen, predsedujoči liberalnemu podmladku.

Legalizirali bi tudi spolnost z mrtvo osebo

Podmladek je pred nekaj dnevi že poskrbel še za en kontroverzni predlog - legaliziranje nekrofilije ob vnaprejšnji privolitvi umirajoče partnerske osebe. Do tega predloga se je "stari" del stranke hitro distancirali in jo ostro zavrnil.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • asmas 12:53 06.marec 2016.

    sem zamarsikatera tajnica bi po tem zakonu izgubila"razlog"za izsiljevanje.To bo pameten zakon.Če nočeš odpraviti "izdelka"po končanem službenem potovanju boš sama skrbela zanj brez da pobiraš denar iz tuje denarnice.Itak je tudi ženska kriva za posledice,kajti ,če nebi razkrečila nog ...prikaži večg vanjo nebi prodrl "osemnjevalec"