Svet
4 ogledov

Svet dihal skupaj z ZDA

11.september
1/6
Reuters
"Volje ZDA ne more zlomiti nič," je v včerajšnjem nagovoru dejal predsednik ZDA Barack Obama. Življenje se počasi vrača v normalne tirnice. Nekateri so mnenja, da tako žalostnega dogodka ne bi bilo treba obeleževati.

"Volje ZDA ne more zlomiti nič. Prestali smo suženjstvo, državljansko vojno, vrste za kruh, fašizem, recesijo, nemire, komunizem in tudi terorizem," je včeraj ob 10.obletnici napadov na ZDA v Kennedyjevem centru v Washingtonu povedal ameriški predsednik Barack Obama.

Obamov govor je bil povsem nepolitičen. Povedal je, da so se Američani pred desetimi leti soočili z eno najtemnejših noči in se 12. septembra zbudili v nezanesljiv svet, v katerem je bilo zlo bližje. Spremembe v desetih letih so velike, vendar se značaj ZDA kljub temu ni spremenil, kakor tudi ne vera v boga in v drug drugega.

Kot je poudaril, so ZDA po udarcu pred desetimi leti postale močnejše. Danes je Pentagon popravljen, Shanksville v Pensilvaniji prizorišče prijateljstva, New York ostaja živahna prestolnica umetnosti, industrije, mode in trgovine, Američani pa še naprej delajo v stolpnicah. "Volje ZDA ne more zlomiti nič. Prestali smo suženjstvo, državljansko vojno, vrste za kruh, fašizem, recesijo, nemire, komunizem in tudi terorizem," je še dejal Obama.

10. obletnice so se spomnili tudi drugod

Poleg številnih slovesnosti v ameriškim mestih so spominske slovesnosti pripravili tudi drugod po svetu. Radikalni šiitski klerik Moktada Al Sadr je ob 10. obletnici ukazal prekinitev napadov na ameriško vojsko v Iraku, vse do njenega napovedanega umika iz države konec leta. Napadi naj bi se spet začeli le, če ZDA ne bodo držale svoje obljube in iz Iraka umaknile svojih vojakov.

V londonski katedrali Sv. Pavla so se spomnili 67 britanskih žrtev napadov ter žrtev drugih terorističnih dejanj. Kot je v izjavi izpostavil britanski zunanji minister William Hague, terorizem izgublja moč.

Globoko spoštovanje do žrtev so izrazili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu in ob obletnici poudarili, da za terorizem ni in ne more biti nikakršnega opravičila.

Osrednja prireditev v spomin na žrtve 11. septembra se je odvila tudi v Franciji, kjer so posebej za omenjeni dogodek postavili dve svetlobni konstrukciji, ki sta ponazarjali dvojčka.

V Madridu so španski princ Felipe, princesa Letizia, ameriški veleposlanik v Španiji in Andori Alan Solomont ter njegova žena med slovesnostjo v spomin na žrtve posadili drevo.

Žrtev se je spomnil tudi Papež Benedikt XVI. Poudaril je, da se v imenu boga nikoli ne sme posluževati nasilja. "Vedno zavračajte nasilje za rešitev težav. Uprite se skušnjavi zatekanja k sovraštvu."

Komentarjev 1