Svet
0 ogledov

Svet Evrope zgrožen nad seznami

Sedanji postopki priprave seznamov terorističnih osumljencev po mnenju Sveta Evr Žurnal24 main
Odbor Sveta Evrope je kot "povsem samovoljne in neverodostojne" kritiziral postopke, s katerimi EU in ZN pripravljata sezname terorističnih osumljencev.

Odbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za pravne zadeve, ki je sprejel poročilo švicarskega senatorja Dicka Martyja, je ob tem izpostavil, da morajo EU in ZN te postopke nujno spremeniti, tako da bodo bolj transparentni in pravični, saj sedaj kršijo človekove pravice. Kakih 370 posameznikov z vsega sveta, ki so na seznamu terorističnih osumljencev Varnostnega sveta ZN, ne sme potovati, njihovo premoženje pa je zamrznjeno. Seznam je ZN vzpostavil leta 1999 na podlagi resolucije VS ZN. Na seznamu EU, ki ga je Bruselj vzpostavil po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001, pa je kakih 60 skupin in posameznikov, odbor varnostnih predstavnikov članic pa ga obnavlja na pol leta.

Sporna uvrstitev na seznam
Uvrstitev na seznam, s tem pa uvedba sankcij, kot so prepoved potovanj in zamrznitev premoženja, je možna že "samo na podlagi suma", je poudaril odbor v danes sprejeti resoluciji. "Celo člani odborov, ki odločajo o uvrščanju posameznikov na sezname, niso v celoti seznanjeni z razlogi za zahtevo, ki jo poda posamezen član odbora. Posameznika ali skupine ne seznanijo z razlogi za zahtevo, nimajo pa niti možnosti, da bi povedali svoje; niso niti nujno obveščeni o uvedbi ukrepov proti njim, dokler prvič ne poskušajo prečkati meje ali uporabiti bančnega računa," so poudarili v resoluciji. Izpostavili so tudi, da "ne obstaja postopek za neodvisno revizijo sprejetih odločitev". Odbor je zato ocenil, da so ti postopki "nevredni" mednarodnih teles, kot so ZN in EU, in da spodkopavajo zakonitost "ciljnih sankcij" v boju proti terorizmu. Države, ki so zavezane k uresničevanju tovrstnih sankcij, pa tvegajo kršitev svojih obveznosti iz Evropske konvencije o človekovih pravicah, je še poudaril odbor za pravne zadeve PS SE.

Kritike glede seznamov niso prve

Na seznamu terorističnih osumljencev je tudi Kurdska delavska stranka. © AFP

 
Sicer pa po navedbah bruseljskega spletnega biltena EUobserver to ni prva kritika seznama terorističnih osumljencev EU, na katerem so med drugim skrajno palestinsko gibanje Hamas, Kurdska delavska stranka, šrilanški Tamilski tigri in kolumbijsko gibanje FARC. Tako je med drugim Sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu decembra lani razveljavilo odločitev Sveta EU iz leta 2002 o zamrznitvi sredstev iranske opozicijske skupine Mudžahidi iranskega ljudstva, saj je razsodilo, da je s tem Svet EU kršil pravico do poštenega sojenja, obveznost do pojasnitve razlogov za takšno odločitev in pravico do učinkovite sodne zaščite.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.