Svet
186 ogledov

Svet Harryja Potterja na Googlovem zemljevidu

Harry Potter Reuters
Google je med svoje zemljevide dodal ulico iz domišljijskega sveta čarovnika Harryja Potterja, po kateri se lahko kar od doma sprehodimo nečarovniki.

Navadni smrtniki oziroma bunkeljni sicer ne moremo s čarovniško palico potrkati na opeko v zidu gostilne Pri počenem kotlu, da bi se nam odprl skrivni prehod v najbolj natrpano in hrupno ulico sveta čarovnikov. Google pa nam z novim zemljevidom omogoča, da v domišljijski svet pisateljice J. K. Rowling pokukamo skozi računalniški zaslon.

Navdušenci nad knjigami o Harryju Potterju se lahko podajo na virtualni ogled Prečne ulice, ki je največje nakupovalno okrožje čarovnišekega sveta. Tam mladi čarovniki in čarovnice nakupujejo čarovniške palice, leteče metle, šolske učbenike in nenavadne slaščice. Zemljevid omogoča 360 stopinjski pregled, tako da je dogodivščina čim bliže pravi izkušnji kukanja v izložbe preštevilnih trgovinic z najbolj čarobno in čudaško ponudbo. Bruhalnih biskvitkov bratov Weasley pa žal (ali na srečo) ne morete poskusiti.

Prečna ulica priljubljena pri oboževalcih in članih kraljeve družine

Ulico so pri Googlu spremenili v zemljevid s posnetki scene iz studia Warner Bros. v Londonu, kjer so posneli vseh osem filmov o Harryju. V studiu si sicer obiskovalci lahko v živo ogledajo ulice, Harryjevo domovanje pod stopniščem pri njegovih sorodnikih, prostore čarovniške šole Bradavičarke s pisarno ravnatelja Dumbledora in Veliko dvorano. Razstavljeni so tudi nekateri rekviziti, med drugim Harryjeva leteča metla. Filmska ekipa je za poustvarjanje vseh podrobnosti na nakupovalni ulici porabila kar šest mesecev, v izložbah trgovin lahko opazimo 20.000 različnih predmetov.

Prečna ulica v londonskem studiu je od odprtja razstave lansko leto zelo priljubljena med domačimi in tujimi oboževalci zgodb o Harryju Potterju. Obiskali so jo tudi princa Harry in William ter vojvodinja Kate, ki so se preizkusili v vihtenju čarovniških palic. Razstava je med drugim dobila tudi nagrado za najboljšo britansko atrakcijo.

Bo Google sprejel nov izziv postavljanja nenavadnih krajev na zemljevid? 

Google je že prej med svoje zemljevide dodal nekaj neurbanih lokacij, kot sta Amazonski pragozd in otok, ki je navdihnil sceno iz filma Skyfall o Jamesu Bondu. A Prečna ulica je prva fiktivna lokacija, ki je dobila svoj zemljevid. Ob tem so nekateri hudomušni komentatorji dodali, da bi bil lahko naslednji izziv za Google Ravbarjeva karta, čarobni zemljevid iz zgodbe o Harryju Potterju, ki pokaže vse skrivne prehode in natančne lokacije vseh oseb v gradu Bradavičarka. V luči razkritij o dostopu in shranjevanju podatkov državljanov pa bi lahko pomislili, da Google svojo Ravbarjevo karto morda že ima.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.