Svet
19 ogledov

"Svet na prelomni točki"

Svet na prelomni točki. V minulih letih smo bila priča dramatičnim spremembam, sedaj pa moramo ugotoviti, kako naprej, je v uvodnem govoru 5. blejskega strateškega foruma zatrdil Žbogar.

V uvodnem delu foruma s svojimi prispevki nastopata tudi častni gost predsednik republike Danilo Türk in predsednik vlade Borut Pahor. Sledila pa bo osrednja razprava, na kateri bosta o svetu v naslednjem desetletju med drugim spregovorila visoka gosta - predsednik belgijske vlade Yves Leterme in generalni sekretar Arabske lige Amre Moussa.

Udeleženci foruma bodo največ pozornosti namenili izzivom sveta v naslednjem desetletju, ki naj bi bilo desetletje sprememb - od energetske prenove do vodne problematike, oživitve gospodarstva in transformacijske moči interneta. Tem temam bodo posvečene osrednje današnje in ponedeljkove razprave.

"Domišljija v iskanju odgovorov"
Predsednik republike Türk je ob prihodu na forum izrazil pričakovanje, da bo forum ponudil "pošteno in resno analizo stanja v mednarodnih odnosih, pa tudi nekaj domišljije v iskanju odgovorov". Forum je po njegovih besedah pomemben "zaradi priprave politične sezone, v kateri se bo veliko odločalo in dobro je, da se na začetku sezone stvari pogledajo bolj svobodno".

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pemier Pahor je ob prihodu na forum ocenil, da "že peti blejski forum po vrsti kaže na to, da je ugled Slovenije danes velik". "Imamo ugled države, ki je sicer majhen, a pomemben subjekt mednarodne skupnosti, zlasti v svoji regiji. (...) Treba je spoštovati to pozornost, ki nam jo dajejo pomembni in vplivni posamezniki, ki pridejo s celega sveta," je dejal premier.

Strateški forum Bled, ki že tradicionalno poteka zadnji konec tedna v avgustu, je eden izmed najpomembnejših dogodkov za slovensko diplomacijo, saj predstavlja pomembno priložnost za srečanja s številnimi vodilnimi politiki, gospodarstveniki in drugimi, tako iz regije kot iz sveta. Ob številnih razpravah na pripravljene teme pa je tudi priložnost za bilateralna srečanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.