Svet
18 ogledov

Svet poziva k premirju

Gaza EPA
Izraelska ofenziva na Gazo se po včerajšnjem najbolj krvavem dnevu nadaljuje. Mednarodna javnost poziva k takojšnjemu premirju.

V noči na ponedeljek z območja Gaze poročajo o novih smrtnih žrtvah. Izraelski tanki so streljali na palestinske upornike, pri čemer je umrla ena ženska. Izraelske sile so dopoldne v novem letalskem napadu zadele bolnišnico v Gazi. Pri tem je umrlo pet ljudi, najmanj petnajst je ranjenih. 

Po navedbah Hamasa naj bi Palestinci med nedeljskimi spopadi zajeli izraelskega vojaka. Tiskovni predstavnik Abu Obeida je dejal, da je do zajetja prišlo med jutranjo operacijo. Navedel je tudi vojakovo ime in identifikacijsko številko. "Zapornik je in če Sionisti lažejo o mrtvih in ranjenih, je usoda tega vojaka njihova odgovornost," je dejal Obeida. Izraelski veleposlanik pri Združenih narodih Ron Prosor je navedbe palestinske strani zanikal. 

Palestinska stran je sporočila, da je število smrtnih žrtev od 8. julija naraslo na 476, med katerimi je po oceni Združenih narodov 70 odstotkov civilistov. Ranjenih je več kot 3.000 ljudi. Z izraelske strani medtem poročajo o 18 mrtvih vojakih. 

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zahteval sklic izredne seje Varnostnega  sveta, ki se je začela v New Yorku v nedeljo pozno zvečer po lokalnem času. 

Izrael bo vztrajal

Izraelski premier Benjamin Netanjahu krivdo za smrt palestinskih civilistov vali na Hamas. "Delamo vse, da ne bi škodovali ljudem v Gazi. Hamas pa dela vse, da bi poskrbel, da ljudje v Gazi trpijo," je dejal. Poudaril je, da bodo s kopensko operacijo nadaljevali, vse dokler bo ta potrebna. Izraelci želijo uničiti podzemne predore med Gazo in Izraelom, za kar naj bi potrebovali še dva do tri dni.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je pripotoval v Doho in zahteval premirje. Ostro je obsodil nedeljsko ofenzivo. "Obsojam to okrutno dejanje. Izrael se mora maksimalno zadrževati in narediti veliko več za zaščito civilistov ter mora spoštovati humanitarno pravo," je dejal Ban. "Veliko preveč nedolžnih umira in živi v nenehnem strahu. Gaza je odprta rana in krvavitev moramo takoj zaustaviti." 

Ban Ki Moon se bo ustavil tudi v Kairu, kamor bo danes pripotoval ameriški državni sekretar John Kerry. Slednji je glavni del krivde za nasilje pripisal Hamasu, ker trmasto zavrača prizadevanja za premirje. Hamas je namreč zavrnil načrt za premierje, ki ga je prejšnji teden ponudil Egipt. 

Hamas je postavil pogoje, pod katerimi bodo sprejeli načrt za premirje. Med drugim zahtevaho konec osemletne blokade Gaze, odprtje mejnega prehoda z Egiptom, izpustitev zapornikov zajetih med trajajočo ofenzivo in vključitev Turčije ter Katarja v pogajanje o premirju. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.