Svet
3729 ogledov

Svet že v recesiji, ki naj bi bila hujša kot zadnja

koronavirus Profimedia
Naraščanje okuženih s koronavirusom in opozorila, da je svet že v novi recesiji.

Nekatere države uvajajo dodatne ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Mednarodni denarni sklad je medtem opozoril, da je svetovno gospodarstvo že zdrsnilo v recesijo.

Z novim koronavirusom se je po svetu okužilo najmanj 566.000 ljudi v okoli 180 državah, več kot 25.000 pa jih je zaradi koronavirusne bolezni 19 izgubilo življenje, kažejo podatki univerze Johns Hopkins. 127.000 jih je že ozdravelo. V Evropi se je po izračunih francoske tiskovne agencije AFP okužilo že 305.851 ljudi, 18.289 jih je umrlo.

Največ smrtnih žrtev so zabeležili v Italiji, od koder danes poročajo o rekordnih 969 smrtnih žrtvah v enem dnevu, skupaj pa je covid-19 zahteval že 9134 življenj. Trenutno je v tej državi z novim koronavirusom okuženih 66.414, kar je 4401 več kot v četrtek. Vse skupaj pa se je doslej okužilo 86.498 ljudi.

V Evropi bodo letos tudi po najbolj optimističnem scenariju verjetno zabeležili še več deset tisoč smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, kaže danes objavljena študija. Znanstveniki na Imperial College v Londonu ocenjujejo, da bo v Evropi in osrednji Aziji ob strogih ukrepih, ki marsikje že veljajo, v naslednjih 250 dneh umrlo 279.000 ljudi.

Koronavirus Koronavirus Slovenija Odlična novica: Japonci nam bodo poslali zdravilo!

Opozorilo Mednarodnega denarnega sklada

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je medtem opozorila, da je svetovno gospodarstvo zaradi pandemije novega koronavirusa nedvomno zdrsnilo v recesijo, ki bo hujša od tiste leta 2009.

Poudarila je, da bodo države v razvoju za sanacijo posledic pandemije potrebovale najmanj 2500 milijard dolarjev. Za nujno pomoč IMF je po njenih besedah doslej zaprosilo več kot 80 držav, večinoma revnejših.

Svetovna turistična organizacija medtem opozarja na hude posledice pandemije novega koronavirusa za turizem. Število prihodov tujih turistov se bo zaradi tega na svetovni ravni letos zmanjšalo za 20 do 30 odstotkov. Prihodki bodo upadli za od 272 do 408 milijard evrov, ogroženih je na milijone delovnih mest.

Število okuženih po regijah Koronavirus Slovenija Znani podatki o številu okuženih po občinah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.