Svet
37134 ogledov

Svetovna meteorološka organizacija: Pričakujte takšen junij

Poletje Profimedia
Svetovni meteorologi svarijo.

Na severni polobli in tropskih območjih bodo temperature do konca maja in junija zaradi toplih morij višje od povprečnih, je danes napovedala Svetovna meteorološka organizacija (WMO).

Letošnje povprečne temperature do začetka maja so bile najvišje ali druge najvišja od začetka merjenj. Medtem ko so v prejšnjih letih visoke temperature povzročale naravne klimatske fluktuacije oceanov in pojave, kot je El Niño, v letošnjem letu ne igrajo vloge.

"Temperature zraka in površine morja so se povišale sredi klimatskih sprememb, to pa ima velik vpliv na ekstremne vremenske pojave," je danes povedal glavni tajnik Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas.

Dodal je, da v prihodnjih mesecih pričakujejo nadpovprečne padavine na območju nad Indijskim oceanom, nad Avstralijo in zahodnem delu indonezijskega otočja. Manj dežja kot je običajno pa pričakujejo v južnih in ekvatorialnih območjih Južne Amerike ter na območju Karibov in Indijskem podkontinentu.

Na Antarktiki že prvi ekstrem

Na Antarktiki so že konec marca zabeležili prvi vročinski val doslej, so sporočili znanstveniki z Avstralskega antarktičnega programa. Ob tem so izrazili bojazen, da bi to lahko dolgotrajno škodovalo živalim, rastlinam in ekosistemom.

Poudarili so, da je možno glede na izkušnje po prejšnjih nenavadno vročih poletjih na Antarktiki v prihodnjih letih pričakovati številne biološke vplive. To po njihovih besedah kaže, da podnebne spremembe vplivajo tudi na najbolj odročne predele Zemlje. Dodali so, da Antarktika ni imuna na vse pogostejše in hujše ekstremne vremenske dogodke, do katerih prihaja zaradi podnebnih sprememb.

Jutri bo najhuje Slovenija Vreme: Do začetka tedna bodite pozorni na ta nevsakdanji vremenski pojav

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Sinberella
    Sinberella 01:20 14.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljši strani za zmenke seksa -- –– B­r­ed­h­ot­.­C­om