Svet
11 ogledov

Svetovni protest zaradi zlorab

Žurnal24 main
Žrtve spolnega nadlegovanja znotraj katoliške cerkve oktobra v Vatikanu pripravljajo velik protest zaradi vloge cerkve v škandalih, je sporočila italijanska organizacija „La kolpa“.

Kot poroča agencija Ansa, so se italijanske žrtve zlorab sestale v Veroni, kjer so pripravili prvi tovrstni shod v državi. Na shodu s skupnim naslovom „Mi, žrtve duhovnikov pedofilov“ se je zbralo 350 žrtev, med njimi tudi 120 nekdanjih stanovalcev doma „Antonio Provolo“, v katerem so bili nastanjeni gluhi in naglušni otroci. V obdobju od leta 1950 do 1980 so v tem domu zlorabljali 67 gluhih otrok.

Marko Lodo Ricini, predstavnik žrtev z omenjene inštitucije za gluhe in naglušne je napovedal, da bodo v Vatikanu pripravili mednarodne proteste. „Prišel je trenutek, da vsa resnica pride na dan,“ je komentiral odločitev in dodal, da so že povabili žrtve tako z evropskih kot ameriških tal.

Kot je znano, se katoliška cerkev od lanskega novembra, ko so objavili serijske zlorabe irskih duhovnikov, sooča z eno najbolj globokih kriz svojega obstoja. Podobne primere številnih zlorab so objavili tudi v Belgiji in v Nemčiji.

Uradni Vatikan se na napoved ni odzval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.