Svet
5939 ogledov

Svetu grozi lakota "bibličnih" razsežnosti

jemen lakota otroci epa
Tako ostro opozorilo so tudi kot posledica covida-19 izdali pri Združenih narodih.

Vodja programa za hrano pri ZN David Beasley je opozoril, da je potrebna urgentna akcija, s katero bi preprečili katastrofo, saj po zadnjih analizah stradanje grozi 250 milijonom ljudi, kar je dvakrat več kot pa pred pandemijo. 

Tudi brez virusa bi se z znatnimi primanjkljaji pri hrani spopadali v velikem delu vzhodne Afrike in juga Azije, saj na teh področjih vlada huda suša ter ena najhujših invazij kobilic v zadnjih sto letih, povzema BBC.

Kobilice | Avtor: Profimedia Profimedia

Najbolj ogrožene države v tem trenutku so Jemen, Democratična republika Kongo, Afganistan, Venezuela, Etipija, Južni Sudan, Sirija, Nigerija in Haiti.

Beasley je v nagovoru varnostnega sveta ZN prek videokonference opozoril, da mora svet ukrepati pametno in hitro. "Grozi nam, da se bomo znotraj nekaj mesecev soočili z velikansko lakoto bibličnih razsežnosti. Dejstvo je, da čas ni na naši strani," je opozoril v pozivu, da je treba pri ukrepih, ki so nujni za zajezitev covida-19 zagotoviti, da ne bodo povzročili katastrofe na področju preskrbe hrane. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • erikkk 12:03 23.april 2020.

    jst bi pa bolj rekel da prihaja konec bogatašev, hrane bo vedno dovolj

  • Friderik1950 11:28 22.april 2020.

    Kobilice, ocvrte na vročem olju so odlična hrana. Ob trem, da so institucije v OZN svojega denarja vredne, kot pravi pregovor, pa je treba povedati, da bo hrane dovolj, samo dobre in zdrave hrane pa ni za vse.

  • popokatopetl 10:01 22.april 2020.

    Žal, C19 je nevarnejši od navadne gripe, ampak ostri karantenski ukrepi so lahko še mnogo smrtonosnejši od C19. Zlasti v revnih državah revščina in lakota zelo hitro usekata. Pa tudi pri nas se bo zaradi paralize zdravstvenega sistema grdo dvignila ...prikaži več smrtnost od sicer ozdravljivih bolezni - ampak ne bodo kupi trupel naenkrat kot v epidemiji.